Пресъздадоха парфюмът на Клеопатра

8 Септември 2019, 19:03
345
Аромат на 2000 години, за който се смята, че е ползван от самата Клеопатра, е възпроизведен от историческа рецепта за парфюми. Казват, че с възрастта нещата се подобряват и това може да бъде върховен пример.

Проф. Робърт Литман и д-р Джей Силвърстайн работят в момента в древноегипетския град Тмуис. Обширният проект за UH Tell Timai разкрива много гледки, звуци и - най-важното - аромати. Доста е далеч от университета им в Хаваите, но изглежда, не по-малко приятен за сетивата.

Откривайки група от пещи от 3 век пр.н.е., екипът откри "място за производство на някаква течност" според прессъобщението на университета. Това е в "съседно помещение със сребърни монети и златни и сребърни бижута в близост до пещите, което предполага, че евентуално е било дом на търговец на парфюми".

Литман и Силвърстайн взимат останки, открити в древни бутилки, за парфюмерийните експерти Дора Голдсмит и Шон Кафлин, които ползват носа си, за да вдъхнат живот на историята.

Как е направен парфюмът във времето на Птолемейското царство, което Клеопатра управлява между 51 и 30 г. пр.н.е.? Списание Smithsonian пише, че "кардамон, зехтин и канела са добавени за производството на древните парфюми", които заедно в по-плътна консистенция "произвеждат силни, пикантни, слабо мускусни аромати, които имат тенденция да издържат по-дълго от съвременните аромати".

Най-силните аромати на епохата са Мендезиан и Метопий. Ключова съставка и за двете е била смирна - смолата, може би най-известна с включването си в Библията. Д-р Силвърщайн казва на IFL Science, че Мендезиан има "много приятна миризма като лек тамян", докато Метопий "е много по-суров".

Спорно е дали самата Клеопатра е ползвала тези аромати. Ако е, тя е щяла да се възползва от Мендезиан, казва Силверщайн, като се позовава на старогръцки текстове.

Това, което знаем за режима за красота на легендарната кралица, не е много. Смята се, че се е къпала в козе мляко и е ползвала изсушен крокодилски тор.

Начинът, по който хората миришат, има по-дълбоко значение от просто пръскането върху някакъв продукт. Д-р Силвърщайн разкрива пред IFL Science, че "това е било важно в ритуалите, за изцелението и дори свързано с безсмъртието… ароматите са имали силата да подобрят качеството на живота и вероятно дори загробния живот".

Други анализатори смятат, че силата на парфюма се крие в човешката психология. "Историята би казала, че парфюмът, чието име идва от латинското pro fumum, или "през дим", първоначално е бил запазен за боговете", пише The Independent през 2010 г.

Парфюмерийният бизнес може да е ароматен, но като всичко с дълга история има своите по-тъмни моменти. Ако хората искат лично да преценят нейния царствен аромат, Националният географски музей във Вашингтон DC е включил парфюма на Клеопатра в изложбата им "Кралиците на Египет". Сладката миризма на успех е достъпна до септември.

Източник: thevintagenews.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе