10 въпроса, с които да разберете дали сте скучни за околните

31 Май 2019, 17:13
852
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Всички ние искаме да бъдем виждани по различни начини. Някои от нас биха желали да бъдат възприемани като интересни. Други - като забавни. Мнозина дълбоко се надяват да бъдат разглеждани като състрадателни и грижовни. Никой от нас обаче не би желал да бъде характеризиран като скучен. Защо? Може би, защото никой не обича да бъде около хора, които са скучни и безинтересни. Често дори "дразнещи" и "досадни" ни звучи по-добре от "скучни".

Помислете за това по следния начин: Неприятно е да бъдем в присъствието на хора, които са скучни, нямат енергия и ентусиазъм. Ето защо от своя страна ние не бихме искали да ни избягват поради факта, че трудно се издържа около нас. Всъщност около скучните хора е доста трудно. Те допринасят много малко за разговора или ако го правят, те или говорят само за себе си, или се оплакват безкрайно. Скучните хора изглеждат някак откъснати вербално и емоционално. Те сякаш не могат да се надсмиват над себе си или да общуват по остроумен и забавен начин.

Помислете върху следните въпроси:

  • Активно ли слушате, когато другите ви говорят, вместо да мислите как да обърнете разговора към себе си?

  • Задавате ли въпроси, когато дадена тема вълнува вашия събеседник или се разсейвате лесно и може би поглеждате телефона си/демонстрирате по друг начин, че мислите за нещо съвсем различно?

  • Можете ли да изразявате вълнение относно взаимен интерес, без да "крадете" разговора?

  • Давате ли възможност и на другите да се изкажат, когато говорите на тема, която е интересна за вас и за събеседниците ви?

  • Любопитни ли сте? Проследявате ли темите и развитието на историите, за които сте говорили с другите в миналото?

  • Знаете ли любимите теми, на които вашият събеседник обича да разговаря? Засягате ли ги в разговора?

  • Обръщате ли внимание на социалните сигнали, за да разберете дали е време да оставите другия да говори?

  • Можете ли да усетите кога изпадате в твърде много подробности?

  • Имате ли набор от истории, които можете да разкажете, за да оживите разговора? (С течение на времето научавате кои истории пораждат интерес и ентусиазъм.)

  • Изглежда ли сякаш децата, приятелите и колегите ви искат да са около вас?


Ако сте отговорили с „да“ на повечето от тези въпроси, тогава добра новина: Вие вероятно не сте скучни. Ако се затруднявате с тези въпроси, то вероятно е нужно да поработите върху вашия стил за водене на разговори. Успех! Винаги е важно и полезно да направите малко инвентаризация. Винаги има време и място за корекция.

Източник: Psychologytoday.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе