Защо жените харесват лоши момчета

700
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Защо жените харесват лошите момчета?

Това е въпрос, който много дами си задават, особено след болезнена раздяла или сериозни семейни проблеми, породени от факта, че изборът им на партньор е бил много, много погрешен.

Началото на тази тенденция се наблюдава още в юношеството, ако се замислите, лошите момчета в училище са най-предпочитани от момичетата (въпреки ярките им егоистични и нарцистични черти), защото са най-успешни, изявени лидери.

Научните изследвания също потвърждават, че жените харесват повече лошите момчета

Изследователи от Университета в Ню Мексико (САЩ) са провели проучване, в рамките на което са анализирали данни за 200 ученици. Резултатите са потвърдили, че момчетата, които имат най-голям успех сред момичетата, са екстровертни, нестабилни, нарцистични, егоистични и дори малко неприятни.

Друго изследване – на екип от университета „Брадли“ в американския щат Илинойс, с участието на повече от 35 хиляди доброволци от 57 различни страни показва същия резултат. Мъжете, които са били категоризирани от жените като най-привлекателни, са били „лошите момчета“ сред доброволците.

Един от психолозите, ръководили изследването - Гейл Брюър, коментира, че „лошите момчета” са се оказали най-привлекателни за жените в нестабилни отношения. За разлика от тях жените без психологически проблеми обикновено са избирали подходящите за стабилни и дълготрайни отношения мъже.

Резултати от изследване на психолози от Университета в Дърам с участието на 128 студентки, показват, че жените предпочитат лошите момчета заради увереността, която излъчват.

Всичко това има своето психологическо обяснение

От психологическа гледна точка можем да обясним защо харесваме лошите момчета. Подсъзнателните инстинкти на жените търсят закрила. Това е причината те често да се чувстват привлечени от силни мъже – внушителни, егоистични, авантюристични, уверени, с умение за лидерство. „Лошите момчета“ притежават всички качества, които търси женският инстинкт – качества, които оформят представата за закрилника, който би се справил с всички житейски заплахи.

Желанието да бъдат защитени е естествено за всяка жена, дори и без да го осъзнава. Желанието да "опитомят звяра" и да задействат добрите промени в живота на „лошите момчета“, е също естествено за жените и примамливо предизвикателство.

Изследователят Питър Джонсън открива някои сходства при жените, натрупали лош опит в любовта, като някои от тях са въпросите, които си задават: „Какво ми е? Аз ли съм мазохист? Защо започвам отношения, в които знам, че ще бъда наранена”. Тези въпроси много често имат своя съвсем прост и логичен отговор – вместо да се вслушат в разума, те следват инстинктите си, когато става дума за романтични взаимоотношения. Разбира се, понякога не е толкова просто. Липсата на самочувствие също може да накара някой да бъде привлечен от партньор, който не се отнася добре с него, защото е убеден, че точно това заслужава.

Нашите изисквания се променят с възрастта

С течение на годините изискванията на жените обикновено се променят. Те стават по-взискателни и искат най-доброто за себе си. Често това се дължи на натрупания лош опит в миналото, който ги е накарал да се поучат от грешките си. Друга причина за промяна на възгледите и критериите ни за избор на партньор, е личностното израстване, по-голямата увереност и самочувствие. И не на последно място, с възрастта разумът става по-силен от инстинкта, което е повече от обнадеждаващо, нали?

Източник: exploringyourmind.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе