Самотниците имат психологическо предимство

763
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Самотното прекарване на времето е свързано с увеличаване на творчеството при някои хора, установиха научни изследвания.

Изглежда, не всички форми на социално оттегляне са нездравословни. Това обаче зависи от причината за оттеглянето.

Социалното оттегляне, свързано с тревожност и страх, е свързано с отрицателни резултати, но социалното оттегляне без тази функция е свързано с творчеството.

Д-р Джули Боукър, водещ автор на изследването, споделя:

"Мотивацията е от значение. Трябва да разберем защо някой се оттегля, за да разберем свързаните рискове и ползи. Когато хората мислят за минусите, свързани със социалното оттегляне, често пъти те възприемат перспективата за развитие.

По време на детството и юношеството идеята е, че ако се държите настрана прекалено много от връстниците си, тогава пропускате положителни взаимодействия като получаване на социална подкрепа, развиване на социални умения и други ползи от взаимодействието с връстниците си. Може би това е причината да се набляга на отрицателните ефекти от избягването и оттеглянето от връстници."

Сега психолозите започват да разбират по-добре различните мотиви за социално оттегляне. Някои се оттеглят от тревога, а други се оттеглят, защото обичат да прекарват времето си сами.

Подобно на американския писател Хенри Дейвид Торо, който се оттегли в една барака в гората, за да напише най-известната си книга Уолдън.

Д-р Баукер добавя:

"Въпреки че несоциалният младеж прекарва повече време сам, отколкото с другите, знаем, че прекарват известно време с връстници. Те не са антисоциални. Те не инициират взаимодействие, но не отхвърлят социалните покани от връстници. Следователно те могат да получат достатъчно взаимодействие от връстници, така че когато са сами, те могат да се наслаждават на тази самота. Те могат да мислят творчески и да развиват нови идеи - като художник в студио или учен в неговия офис."

Източник: PsyBlog

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе