Научната причина Йода да е по-мъдър от Спок

1 775
Единият е малък зелен образ. Другият е получовек, наполовина Вулкан. И двамата имат остри уши и изобилие от мъдрост. Но кой в ​​крайна сметка е по-мъдър?

Логично е да се чудите. В края на краищата, Йода от "Междузвездни войни" и Спок от "Стар Трек" представляват типичните архетипи на мъдростта в летописите на научно-фантастичната култура… така че кой трябва да поканите с вас в "Минута е много"?

Колкото и странно да изглежда, изследователите са определили своеобразен отговор на този хипотетичен пъзел, благодарение на ново психологическо проучване, изследващо ролята, която емоциите играят в процеса на разсъждения.

"С нашето ново проучване искахме да проверим как присъствието и балансът на множество емоции в същото време влияят върху способността на човека да разсъждава разумно", казва психологът Игор Гросман от Университета на Ватерло.

За да се проучи тази концепция за емодиферентност - способността да се преживее богата смес от балансирани емоционални състояния - Гросман и неговият екип проведоха редица експерименти за период от четири години с около 3 678 участници.

В шест отделни проучвания учените изследват как емоционалните състояния влияят върху процесите на разсъждение.

В един експеримент участниците бяха помолени да водят лични дневници, в които да пишат за най-предизвикателното събитие, което преживяват всеки ден.

В други те бяха интервюирани за травматични или променящи живота събития, или бяха помолени да докладват за емоционалните си реакции на неотдавнашно геополитическо събитие (в този случай - конфликта в Украйна).

Изследователите анализираха резултатите по отношение на характеристиките, свързани с това, което се нарича разумно разсъждение, за да установят дали емоционалността или намаляващите емоциите способности дават по-голяма мъдрост.

"От една страна, работата по емоционално регулиране предполага, че регулирането на интензивните емоции може да доведе до по-разумни разсъждения", пишат авторите.

"От друга страна, възникващата работа предполага, че разпознаването и балансирането на емоциите осигурява критично прозрение за житейски опит, което предполага алтернативен път към по-разумно разсъждение."

Разликата между тези два подхода към мисленето съвпада с измислените философии на Йода и Спок - докато Йода възприема своите чувства (и учи учениците си да го правят) като част от процеса на разсъждение, Спок ефективно ги отрича, за да не бъде разсеяни от тях.

"Това, което обединява и великия майстор на Джедайския орден и първия офицер от Звездния кораб "Ентърпрайз", е тяхната критична проницателност, способността им да разсъждават в сложни ситуации и тяхната безкористна готовност да се откажат от личните си интереси за общото благо", обяснява екипът.

"В същото време тези две икони фундаментално се различават в отношението си към емоциите."

Според резултатите от експериментите, подходът на Спок, когато става дума за емоции, всъщност не е пътят към просветлението, тъй като разумното разсъждение "може да се възползва и от богат и балансиран емоционален живот", обяснява вестникът.

"Изглежда, че разумното разсъждение не се съгласува с еднакво емоционално регулиране, както е описан Спок", казва Гросман. "По-скоро разумното разсъждение придружава способността на човек да разпознава и балансира широк спектър от емоции, както е описан Йода."

Или, както Йода казва: "Това, което си научил... забрави го!"

Източник: Science Alert

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе