Костницата на Яков добавя пламък към историческия дебат за Исус

564
Малко археологически открития са предизвикали толкова спорове, колкото Костницата на Яков. Мненията варират от доказване на съществуването на историческия Исус до това, че той е откровен фалшификат. Но за тези, които са навлезли дълбоко в историята, истината е по-малко сигурна от всякога.

Одън Голан е колекционер на антики, който за първи път е придобил варовиковата костна кутия, или костницата, която носи арамейската фраза "Яков, син на Йосиф, брат на Исус", а находката е била обявена пред обществеността през 2002 година. По време на историческия период на Втория храм (от II в. Пр. Хр. До падането на Йерусалим през 70 г. сл. Хр.), погребалните обичаи в Израел призовават интернирането на човешки останки в пещерни стаи, за да се разлагат. След най-малко една година костите се поставят в кутийни костници, които обикновено направени от варовик.

Тази костна кутия стана известна като Яковата костница и тъй като имената съответстват на тези на Исус от Назарет, някои хора твърдят, че някога кутията е държала костите на Исусовия брат. Когато костницата излезе на бял свят, тя придобива огромно значение.

През 2003 г. обвинението, че надписът е фалшив, е подадено от Израелския орган за антики.

Според библейската археология: "Никой експерт не поддържа мнението, че костницата е фалшива. Всички признават, че кутията или костницата са истински и от периода, в който Исус е живял. Надписът е въпросът - и дори тогава, само последната част от него: "брат на Исус". Самата жалба на правителството признава, че първата част от надписа е автентична и твърди, че само "брат на Исус" е наскоро подправен."

Но след изтощителен седемгодишен процес, съдът оневини Одън Голан, който притежаваше кутията, за обвиненията във фалшифициране. Той е осъден за незаконна търговия с антики. Някои уебсайтове са попитали за това, че оправдаването на Голан е получило толкова малко внимание и какво казва това за верността на надписа.

Историкът и автор Пиерлуиджи Томбети пише в Древен произход през юни 2019 г., че първоначалното откритие на костницата "е причинило такъв шум, че църковните власти и службите за сигурност на някои нации са се намесили и не намерили нищо друго, което да се оспори, на фона на своите обвинения върху заключителния епиграфът: "(…) брат на Исус.", за който се смяташе, че е фалшифициран и изкуствено състарен с химическа патина."

Според Томбети и други поддръжници на Одън Голан, яростта над Яковата костница се подхранва от желанието да се отрече, че Мария, майката на Исус, е родила други деца, както и желанието да потисне всички археологически доказателства за съществуването на Исус.

Томбети пише още: "Макар че някои учени първоначално подкрепиха тезата на прокуратурата, сега всички се съгласиха: патината, нанесена върху надписа, се оказа автентична чрез химически анализ. Освен това в надписа върху костницата е намерен микроорганизъм - гъбичка, която отнема поне сто години, за да се разшири с няколко инча. Тя покриваше огромна площ на костницата и по-специално присъствието му беше открито върху целия надпис. Това означаваше, че датирането му трябваше принудително да се върне назад преди много векове, приблизително към 1-ви век след Христа, и същото се отнася и за целия епиграф."

Някои казват, че Яков не е бил брат на Исус, а е братовчед. Други казват, че той е брат и високо уважаван човек. В книгата Зилот Реза Аслан пише: "Те наричаха Яков, братът на Исус, Яков Праведният". Неуморимата му защита на бедните… За последователите на Исус Яков е живата връзка с Месията, кръвта на Господа."

Източник: thevintagenews.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе