Гении с психични проблеми, които промениха света

6 Октомври 2019, 17:53
595
Снимка: famous-mathematicians.com
Снимка: famous-mathematicians.com
Проучвания показват, че има по-висок процент на случаи с психично разстройство при творческите гении.

Шизофренията е психическо разстройство, което нарушава мисловните процеси и емоционалните реакции.

Проучвания показват, че има по-висок процент на случаи с психично разстройство при творческите гении, отколкото в населението като цяло. А от тези психични разстройства, най-опасна е шизофренията.

Джон Наш

Джон Наш е американски математик, работещ в сферата на диференциалната геометрия, теория на игрите и диференциални уравнения.

Великолепният филм "Красив ум" (с участието на Ръсел Кроу и Дженифър Конъли) представя живота на Наш и е номиниран за 8 награди "Оскар". Филмът е базиран на математическия му гений и борбата му с шизофренията.

Винсент ван Гог

Винсент ван Гог, холандски художник, пост-импресионист, страда от резки промени в настроението и е изключително ексцентрична личност.

Той преживява много трудни моменти през последните две години от живота си, на 37 години се самоубива със изстрел в гърдите с револвер.

Биографичната драма "Painted with Words", с участието на Бенедикт Къмбърбач в главната роля, представя неговите последни дни.

Вирджиния Улф

Психоаналитици все още спорят относно това дали известната писателка е имала шизофрения, или не.

Виржиния преживява състояния на дълбока маниакална депресия. Втората световна война и разрушаването на лондонския й дом влошават психическото й състояние до положение, в което тя не успява дори да работи.

Тя влиза в реката и се самоубива. Част от живота й е описана в известния филм "Часовете".

Дейвид Хелфгот

Дейвид Хелфгот е австралийски концерт майстор. Става известен като дете чудо, след като баща му започва да го обучава на пиано още докато е на пет. На 19-годишна възраст започва да проявява признаци на шизофрения.

През следващите десет години е подложен на психиатрично лечение. Животът на Хелфгот служи като вдъхновение на филма "Блясък".

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе