Единствената завършена скулптура на Леонардо да Винчи окончателно идентифицирана

5 Април 2019, 20:05
518
Известно е, че Леонардо да Винчи, един от най-великите художници, който някога е живял, е създал скулптури, но нямаше нито една завършена скулптура, идентифицирана като негова. Това се промени. Учените смятат, че скулптура, приписвана преди на Антонио Роселино, всъщност е дело на Леонардо.

„Богородица с дете, което се смее“ се помещава в лондонския музей на Виктория и Албърт от 1858 г., и се приписва Роселино. Но сега учените вярват, че Да Винчи е създал тази скулптура около 1472 г., когато е бил на 19 или 20 години.

Скулптурата „отдавна е била приписвана на друг художник, Антонио Роселино“, съобщава The Guardian. "Това е така, защото учени са били омагьосани от посмъртната власт на покойния историк на изкуството и директор на Британския музей Джон Попе-Хенеси, според Франческо Калиоти, италианския академик, който води новото приписване."

Учените казват, че „обемните, сложни драперии“, които текат над краката на Мадоната, дават улики: те са подобни на рисунките, които Леонардо е направил по това време, „които са били почти обсесивни изследвания на абстрактни гънки и сенчести кътчета“, съобщава The Guardian.

Реалистичната жизненост на лицето на детето също прилича на рисунките на Леонардо на малки деца. „И все пак изобразяването на смях на Христос през 15-ти век е не само радикално, но и практически богохулство”, съобщава вестникът. „В един пасаж в тетрадките на Леонардо той си спомня, че е бил в беда, когато е по-млад, и изобразява детето Христос.

Франческо Калиоти, преподавател в университета в Неапол, заяви, че историкът на изкуството Джон Поуп-Хенеси, който е приписвал скулптурата на Роселино, често е приписвал работа на изкуствата „по своя каприз“, без да подкрепя доказателства. Поуп-Хенеси умира през 1994 г. Други вълнуващи корекции се правят по отношение на Леонардо да Винчи.

NPR съобщава: “По-рано тази седмица експертите по изкуствата твърдят, че са решили още една загадка - определяйки, че рисунка на гола жена, приличаща на Мона Лиза, също е от да Винчи. Първоначално се смяташе, че портретът е бил дело на един от учениците на Да Винчи, но след продължителни тестове следователите твърдят, че рисунката с въглен е вероятно от самия художник.

Леонардо имал желание да създава красиви скулптури, но идеите му били твърде амбициозни. Двата велики скулптурни проекта, на които Леонардо се посветил, не са реализирани: огромна бронзова статуя за конния спорт на Франческо Сфорца, върху която той работи от 1489 до 1494 г., нито пък паметник на маршал Тривулцио, с който е бил зает през годините 1506 до 1511.

Да Винчи искал да създаде коня с едно парче, но гигантските размери на коня представлявали непреодолими технически проблеми. Съществуват много скици на неговите начинания, но до този момент не е известна завършена скулптура на Леонардо.

Докато Калиоти е убеден, че „Богородица с дете, което се смее“ е направена от Леонардо да Винчи, V&A е официално по-предпазлив, като казва: „Потенциалното приписване на Леонардо да Винчи е било предложено за първи път през 1899 г. неговото авторство отново. "

Както пише The Guardian: "Ако тази сензационна нова атрибуция се приеме, тя иронично означава, че точно когато Великобритания напусне ЕС, нейните публични колекции от изкуства отново се оказват сред най-добрите хранилища на европейското културно наследство."

Източник: thevintagenews.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе