10 велики жени, които променят света

371
Аун Сан Су Чи
Аун Сан Су Чи
Снимка: Уикипедия
Има много жени по света, които заслужават признание за невероятната им дейност. Тези жени променят бъдещето на света и социалните стереотипи. Например, в днешно време дамите представляват повече от 1/3 от всички хора, ангажирани с предприемаческа дейност, и се увеличават всеки ден.

Открихме 10 удивителни жени, които променят света и доказват, че властта на жените е огромна.


Сабрина Пастерски: "Новият Айнщайн"

Сабрина Пастерски е невероятна 25-годишна американска теоретична физичка от Чикаго, която накара света да говори за нея. Форбс вече я нарича „Новият Алберт Айнщайн“. Беше похвалена от физикът Джордж Такей, популяризирана от рапъра Крис Браун, и дори Джеф Безос и обеща работа.

Когато гледаш това момиче, просто не можеш да повярваш, че такива като нея съществуват. Тя не е просто красива и умна, но е гений. Между 12 и 14-годишна възраст тя е построила собствен самолетен двигател - „Зенит“, който струва около 36 000 долара. На 16-годишна възраст е в състояние да лети като пилот-тест.


Малала Юсафзай: Борец за образованието на жени и деца

Изключителната Малала Юсафзай е 21-годишно момиче от Пакистан, което е направило много, за да промени света към по-добро. На тази млада възраст бившият пакистански премиер Шахид Кхакан Аббаси вече я нарича "най-видния гражданин" на страната. Невероятно, нали? Заедно със своя фонд, тя се бори за правата на човека и образованието на жените. Не е възможно дори да опишем всичките й постижения в тази кратка статия.

Тя е направила много за своята възраст и е станала най-младият лауреат на Нобелова награда. Тя е автор и на две книги, а фондът и премахва бариерите, които пречат на повече от 130 милиона момичета по света да ходят на училище.


Джейн Гудъл: Жената, която даде ново значение на думата човек

Ако наречем Джейн Гудъл една от най-големите жени в съвременния свят, вероятно ще сме прави. Тя не стои далеч от екологичните проблеми и се грижи за бъдещето на животните и хората. Тя е само един от онези хора, които се борят за правата на животните и се опитват да направят нашия свят по-добро място. Гудъл по същество "предефинира човека", революционизира изследването на приматите и откри нов подход към поведението на животните. Ние не сме единствените на тази планета!

В едно от интервютата си тя споделя: "Работата ми изглежда все повече се превръща в даване на надежда на хората, така че вместо да правят нищо и да потъват в депресия, те предприемат действия. За мен е ясно, че ако не получим критична маса от хора, които се опитват да създадат по-добър свят за нашите пра-внуци, по-добре изобщо да престанем да имаме деца."


Мелинда Гейтс: "Жена с глас по дефиниция е силна жена."

Форбс нарича Мелинда Гейтс най-влиятелната жена в благотворителността. Щедра, мила, красива. Това са качества, които описват Мелинда Гейтс. Можете ли да си представите, че в нейната частна благотворителна фондация има 40 млрд. долара? Тази жена не е просто филантроп и бизнес-дама, а страстен защитник на жените и момичетата.

През 2016 г. тя обяви новата си мисия да работи по липсата на жени в технологиите: "За мен технологичната индустрия е едно от най-добрите места за работа в момента. Ако работя отново, бих работила в областта на биологията или техниката или комбинация от двете. Всяка компания се нуждае от технологии, но въпреки това обучаваме по-малко жени в тази сфера. Това не е добро за обществото. Трябва да го променим."


Аун Сан Су Чи: "Жената, която победи генералите."

Аун Сан Су Чи е вдъхновение за много от нас. Тя никога не се отказва от борбата срещу насилието, въпреки всички трудности! Такива жени могат да управляват света. Поради откритото си мнение, тя остава под домашен арест почти 15 от 21-те години от 1989 до 2010 г., ставайки един от най-видните политически затворници в света.

Но дори и по време на този арест, тя получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта през 1990 г. и Нобеловата награда за мир през 1991! Аун Сан Су Чи можеше да я получи физически само през 2012 г., докато пътуваше до Европа. Тя определено промени много умове на хората и имаше голямо влияние върху историята на нейната страна. Тя има удивителна сила да се застъпва за своите убеждения и за други хора.


Елън Очоа: Астронавтът и героят

Елън Очоа е американски инженер и бивш астронавт и, разбира се, герой за много хора! Тя има 4 космически полета на совалки и стана първата испанка, която лети в космоса.

Очоа има огромен принос към нашето общество и създаде оптични системи за обработка на информацията. Това отвори вратата за използване на роботи в производството. Нейният блестящ ум е причина Очоа е получил много награди, а една от тях е Медалът за изключителна служба на НАСА през 1997 година.


Линда Вахнер: Творчески гений в бизнеса

Линда Дж. Вахнер не е просто велика жена, а човек, променящ се света. Тя разби социалното мнение за жените в бизнеса. Вахнере пример за млади момичета, които искат да бъдат успешни в бизнеса. Но всичките й върхове се появяват само когато тя е взела решение да остане силна на 11-годишна възраст, след като прекарва една година в инвалидна количка. Тя мечтае да проходи отново и буквално нищо не я спира!

През 1992 г. Вахнер е наречена най-успешната жена в Америка, а през 1993 г. е една от най-трудните шефове. Може да има много спорове за подхода и към нейните служители и бизнес, но няма никакви съмнения, че тя е истински лидер.


Стеф Гейбриъл - пластмасата не е фантастика

Това момиче е красив активист, предприемач и морски учен. Но най-важното, от което тя наистина се интересува, е околната среда. През 2014 г. Стеф основава компания, която продава бански костюми от пластмасови бутилки и изоставени риболовни мрежи от океана. Това е просто страхотна идея. Нейният лозунг е „спаси океана, само едни бикини“.

Нейният еко подход към бизнеса насърчава хората да мислят за тяхната пластмасова употреба и бъдещето на нашата планета.


Юсра Мардини: От бежанец до олимпийски

Юсра Мардини е само на 20 години, но историята и е мотивация за много от нас. Тя е родена в Сирия и когато къщата й е разрушена по време на войната, тя решава да избяга през Гърция с още 18 мигранти. Смело и рисковано. Моторът на лодката спира, и лодката започва да поема вода в Егейско море. След това сестра и и още двама души избутват лодката повече от 3 часа, докато пристигат в Лесбос. Тя е истински герой, който знае как да предприеме действия.

Днес Юсра живее в Германия и става член на екипа на бежанците в олимпийския отбор. Въпреки всичко, тя е доказала на целия свят, че е страхотна и участва в Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година.


Даниел Фонг: Да направим енергията евтина и чиста

Даниел Фонг завършва училище и е приета в колеж на 12-годишна възраст. Това вече е достатъчно за възхищение! Когато е на 22, Фонг с приятелите си основава стартираща компания, наречена LightSail Energy. Те разработват форма за съхранение на енергия със сгъстен въздух. Тя може да промени бъдещето на нашата планета.

През 2011 г. е призната от Forbes за предприемач в списъка "30 под 30" и е наречена човек, който "може да спаси света".

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе