6 момента, в които Бохемска рапсодия подменя истинската история на Куин

19 Феврурари 2019, 19:27
623
Филмът Бохемска рапсодия има дълъг път към екрана. Отнема почти 10 години, за да се даде зелена светлина за създаването на автобиографичен филм за групата Куин и легендарния й вокалист Фреди Меркюри. След дълъг и продължителен процес на 4 октомври 2018 г. в Англия се състоя световната премиера на "Бохемска рапсодия".

Със сигурност да напишеш филм за легенда не е никак лесна задача. Както всеки един биографичен филм и при този мненията на публиката са разнопосочни. И това донякъде е обосновано – още повече, че става въпрос за личността на Фреди Меркюри. По- наблюдателните фенове на групата и филмовите критици обаче бяха категорични, че повечето от случките в лентата се различават от действителността.

Открихме няколко интересни факта за създаването на „Бохемска рапсодия“ – филмът, носител на награда „Златен Глобус“ през тази година.

Кои са подменените моменти (по волята на режисьора) във филма? Ето и отговорите:

1. Членовете на групата Smile и Фреди се познават няколко години преди да създадат Куин.

Във филма Фреди се запознава с членове на Smile на паркинга веднага след като техният певец, Тим Стафел, тъкмо е напуснал. Меркюри казва, че следи групата от известно време и би искал да се присъедини към тях като водещ певец веднага щом се нуждаят от него.

Въпреки това, в реалния живот, Фреди е бил представен пред бъдещите членове на групата от самия Тим Стафелъл, с когото са посещавали един и същ колеж и с когото са били добри приятели.

2. Очите на Фреди Меркюри са били кафяви, а не сини

Критиците може да не обичат филма, но едно е сигурно - актьорите са избрани перфектно. Гувилим Лий, който играе Брайън Май изглежда като негов син. Бен Харди има същата способност да осветява всичко с усмивката си, както Роджър Тейлър и Джоузеф Маззело някак си успяват да уловят харизмата на Джон Дийкън.

Рами Малек обаче има големи, красиви сини очи, докато очите на Фреди са тъмнокафяви. Това не се отразява лошо на представянето на Малек, но някои фенове са смятали за странно, че са използвали протезен нос, фалшиви зъби и толкова много усилия в стремежа Малек да изглежда като Меркюри, не са ползвани лещи.

3. Среща с Мери Остин

Жената, на която Куин посвети една от най-красивите си песни - Любовта на моя живот - отначало е приятелката на Брайън Мей. Брайън и Фреди забелязват Мери Остин в бутика, където работи. Като истински приятел и джентълмен, Меркюри пита Мей дали е сериозно между него и Мери и след отрицателен отговор от страна на Брайън,Фреди кани Мери на среща.

Във филма историята е по-романтична. Мери и Фреди се срещат за първи път зад сцената и сякаш се влюбват от пръв поглед. Въпреки че не е 100% точен, изглежда едновременно магически и реалистично.

4. Фреди и неговият любовник Пол Прентер не се разделят, защото Пол скрива информация за СПИН

Във филма Пол Прентер, любовник и мениджър на Меркюри, отхвърли обажданията на приятелите на Фреди, не му предаде посланията от компанията му и се опита много трудно да изолира Фреди от света. Когато се появи поканата за Live Aid, той го скрива от Меркюри и когато накрая Фреди разбира истината, той напуска Прентер.

Целта тук беше да направи Прентер възможно най-лош. В действителност той е предател и продава снимки и информация за личния живот на Фреди след раздялата им. Самото разделяне обаче се случва, след като Пол Прентер разбива къщата на Меркюри по време на едно от най-лудите му партита.

5. Фреди не е този, който разбива Куин

Един от най-вълнуващите моменти във филма е, когато Меркюри напуска групата, но всъщност това не се случва в действителност. Куин никога официално не се разпадат. Те спират концертите, но все още са заедно в студиото. Освен това, Фреди не беше дори първият, който пуска солов албум.

През 1981 г. барабанистът Роджър Тейлър издава първия си самостоятелен албум Fun in Space. След това Брайън Мей пуска проект на Star Fleet през 1983 година. През следващата година излиза вторият солов албум на Тейлър Strange Frontier. Докато през 1985г. Фреди Меркюри не издава първия си солов албум, наречен „Bad Guy“.

6. Разкриване на диагнозата

6. Разкриване на диагнозата

Във филма Меркюри споделя трагичната новина за диагностицирането на ХИВ с групата по време на първата си репетиция 3 седмици преди шоуто "Live Aid" през 1985 г. По това време той се бори със сериозни симптоми като кашлица на кръв и проблеми с пеенето. В реалния живот Меркюри разбира, че е болен година след Live Aid.

Имаше измислена история за среща на Queen за Live Aid около месец преди събитието, но това най-вероятно е направено, за да се повиши залогът на легендарното представяне.

Бонус

Заснемането на филм като този не е просто скъпо, но изисква и участие на голям брой хора, с които трябва да се консултирате. Проблемът с биографиите е, че лесно можеш да обидиш роднини, приятели или хора, които са били около групата преди много време. Ето няколко интересни факти за създаването на Bohemian Rhapsody.

1) Въпреки факта, че неговият герой е показан само за няколко секунди, Тим Стафел всъщност харесва филма и дори се свързва отново със старите си приятели, за да презапише песента на Smile, наречена Doing Alright за филма.

2) Няколко години преди смъртта си, Фреди помолил Остин за последна услуга: да вземе и погребе пепелта му на тайно място. Така прави и тя. Повече от две десетилетия никой освен Мери Остин не знае къде е погребан Меркюри. Що се отнася до филма, тя отказа да участва в продукцията, но одобри сценария.

3) Последната сцена във филма - спектакъла на стадион Уембли - е заснет в първия ден на снимане. Беше почти идентичен с реалното шоу и Малек копира всяко движение, което Фреди прави през тези 20 минути.

Източник: Bright Side

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе