13 юни 1928 г. - роден е Джон Наш

759
Джон Наш е американски математик, който работи в областта на диференциалната геометрия и теорията на игрите.

Наш е роден на 13 юни 1928 г. в Блуфилд, Западна Вирджиния. През 1994 г. получава, заедно с Райнхард Зелтен и Джон Харшани, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

След блестящ старт на научната си кариера, през 1957 Джон Наш заболява от параноидна шизофрения, от която се възстановява тридесет години по-късно.

Филмът "Красив ум" (2001) е вдъхновен от неговия живот.

Наставникът на Наш и бивш професор към Карнеги Тех Р. Дж. Дъфин пише писмо за препоръка, което се състои от само едно изречение: "Този човек е гений.". Макар да е приет в Харвард, което е било и неговото първо желание, поради вече изградения по-голям престиж и по-добър математически факултет там, ректорът на Принстън Соломон Лефшец настоятелно предлагал на Наш стипендията на името на Джон С. Кенеди и това било достатъчно да го убеди, че Харвард не оценява достатъчно способностите му. Така от Уайт Оук Наш се премества в Принстън, където работи върху своята теория на равновесието. Защитава докторат през 1950 г. с дисертация върху некооперативните игри. Дисертацията му, писана под ръководството на Албърт Тъкър, съдържа дефиницията и свойствата на понятието, което впоследствие става известно като "равновесие на Наш".

Неговата най-известна работа в "чистата" математика е теоремата му (Nash embedding theorem), която показва, че всяко абстрактно риманово многообразие може да бъде изометрично реализирано като подмногообразие на Евклидовото пространство. Наш също има приноси и към теорията на нелинейните параболични частни диференциални уравнения.

Наш започва да проявява забележими признаци на шизофренно поведение през 1958. Изпада в параноя и през април-май 1959 е приет в болница "Маклийн", където му поставят диагнозата параноидна шизофрения, придружена от лека форма на депресия и понижено самочувствие. След изпълнения с проблеми престой в Париж и Женева, Наш се завръща в Принстън през 1960.

Според университетската легенда, Наш се превръща във "Фантома от Файн Хол" (Файн Хол е математическия център на Принстън), който бродел посред нощ като призрак, драскайки разни загадъчни уравнения по черната дъска.

През 1978, Наш получава наградата "Джон фон Нойман" за принос в областта на теорията. Печели наградата на Лирой Стийл през 1999. През 1994, получава Нобелова награда за икономика в резултат на работата му в Принстън върху теорията на игрите.

В края на 1980-те, Наш започва редовно да се свързва с други математици които осъзнават, че това наистина е той и, че новата му работа има стойност. Те сформират група, която се свързва с комитета по Нобелови награди към Банката на Швеция, за да свидетелства, че Наш действително заслужава да бъде награден и психическото му здраве позволява това.

Наш и съпругата му Алиша загиват в автомобилна катастрофа с такси на 23 май 2015 г.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе