Защо може да изтръпват зъбите?

27 Август 2019, 20:21
327
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Сигурни сте, че нямате дентални проблеми като кариес или пародонтит, защото скоро сте ходили на зъболекар.

Възможно е да сте предизвикали проблема, като сте си нанесли неголеми травми с прекалено твърда храна, с късане на конец с предните зъби, с навика да дъвчете молив, химикалка или друг предмет.

Вероятно е изтръпването да се дължи на стрес. През деня нервното напрежение може да доведе до неволно стискане на зъбите, а през нощта – до скърцане.

Но в много случаи изтръпването е резултат от заболяване извън устната кухина. Чести виновници са възпалени синуси при инфекция на горните дихателни пътища или наскоро прекаран грип. Засегнат в студа лицев нерв също може да причини изтръпване.

Усещането е неприятно и е препоръчително да установите причината. Все пак първо посетете стоматолог, който да изключи пародонтит, начален стадий на абсцес, кариес и неговите усложнения като пулпит.

След това посетете личния си лекар, за да установи дали евентуално нямате синусна инфекция, засегнат лицев нерв и недостиг на витамин В12, който може да доведе и до дентални проблеми.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе