Вкусни плодове, които понижават кръвното налягане

8 Феврурари 2019, 18:55
392
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Тези плодове помагат за понижаване на кръвното налягане повече, отколкото отказването на солта.

Бананите и цитрусовите плодове могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, установиха изследванията. Тези плодове са богати на калий, което е свързано с понижено кръвно налягане. Наровете имат дори по-високи нива на калий от бананите.

Високите нива на калий могат да бъдат по-важни от понижаването на приема на сол за поддържане на кръвното налягане, показва проучването.

Заключенията идват от анализ на 3 303 души, включени в изследването. Резултатите показват, че по-високите нива на калий в урината са силно свързани с по-ниското кръвно налягане.

Д-р Сюзън Хедаяти, водещият автор на изследването, споделя:
"Колкото по-нисък е калият в урината, толкова по-нисък е калият в храната, толкова по-високо е кръвното налягане. Този ефект е дори по-силен от ефекта на натрия върху кръвното налягане."

Заедно с по-ниско съдържание на натрий (сол), тези, които се притесняват за кръвното си налягане, трябва да ядат храни, които съдържат високи нива на калий, съветват учените.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе