Учен откри случайно най-старата периодична таблица в света

18 Януари 2019, 21:10
232
Удивително е какво можете да откриете, когато направите разчистване. Просто попитайте изследователя по химия Алън Айткен.

Ученият от Шотландския университет „Сейнт Андрюс“ търсел място за съхранение под аудитория за лекции през 2014 г., когато се натъкна на уникална историческа реликва.

Скрита сред химикали и различно лабораторно оборудване, една ролка с преподавателски карти съдържала крехка, лющеща се тайна: това, което се смята за най-старото оцеляло копие на периодичната таблица в света.

Документът, анотиран на немски, е бил анализиран от експерти по периодичната таблица от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, и е датиран към 1879 до 1886 г. - въз основа на елементите, които се появяват на графиката.

Германий, открит през 1886 г., не е включен в списъка, докато галий и скандий, открити през 1875 и 1879 г., присъстват.

Последващо дълбоко потапяне в отдавнашните финанси на университета намира запис, който записва покупка на маса от 1885 г. от издател във Виена, което предполага, че това е най-старата известна оцелела периодична таблица - произведена по-малко от две десетилетия след като Дмитрий Менделеев публикува известното си откритие.

На истинския документ е направена пълна консервационна обработка, включваща почистване, няколко химически вани, за да се балансира рН на хартията, и дори нежен ремонт, използващ японска козо хартия и паста от пшенично нишесте.

Сега той ще се съхранява в климатични условия в университета в Сейнт Андрюс, но копие в пълен размер ще бъде изложено в химическия факултет на университета.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе