Тази техника за отслабване е два пъти по-ефективна

22 Януари 2019, 13:16
376
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Хората, които водят дневник за храна губят два пъти повече тегло, установяват научни изследвания.

Да направите малко бележки за това, което ядете, спомага за повишаване на самосъзнанието за приема на храна. Колкото повече бележки правите, толкова повече губите. Хранителният дневник не трябва да е официален - може да е нещо толкова просто, колкото да си изпратите имейл или текстово съобщение.

Хората в проучването са загубили средно 13 паунда за шест месеца като част от стандартна диета и тренировъчна програма. Тези, които държат дневници за храна, обаче, са загубили два пъти повече.

Д-р Джак Холис, водещ автор на изследването, казва:

"Колкото повече записки си водеха хората, толкова повече тегло губеха. Тези, които поддържаха дневни записки за храната си, загубиха два пъти повече тегло от тези, които не водеха записки. Изглежда, че простият акт на записване на това, което ядете, насърчава хората да консумират по-малко калории."

Проучването включва 1685 души, които са следвали здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци. Те също са присъствали на седмични групови сесии и са правили 30 минутни умерено интензивни упражнения всеки ден. След шест месеца повече от две трети са загубили поне 9 паунда, а средната загуба на тегло е 13 паунда. Хората, които са водили дневници за храната си, обаче са загубили два пъти повече тегло.

Кийт Бахман, експерт по управление на теглото, споделя:

"Поддържането на дневник за храна не трябва да е нещо сложно. Достатъчно е самото действие на надраскване на това, което си хапнал на бележка или изпращане като текстово съобщение или имейл. Всеки ден чувам как пациентите казват, че не могат да отслабнат. Това проучване показва, че повечето хора могат да отслабнат, ако имат правилните инструменти и подкрепа."

Източник: PsyBlog

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе