Тайни съветски бункери в Полша са крили ядрени оръжия

23 Януари 2019, 22:24
371
През 60-те години Съветският съюз построил масивни бункери в Полша. Тези бункери не се появяват на картите и внимателно са скрити, за да бъдат невидими за шпионските сателити.

Но сега тези отдавна изоставени сгради разкриват някои от тайните на руската военна стратегия по време на Студената война.

Съветските документи от този период описват обектите като комуникационни центрове, въпреки че сградите изчезват от официалните документи скоро след като са били построени. Всъщност по онова време Съветският съюз отрича наличието на ядрени оръжия, съхранявани където и да е в Полша.

Но изследователите най-накрая са започнали разследването на тези тайни места и са разкрили основната цел на бункерите: складове за ядрени оръжия.

Археологът Гжегож Киаршис, професор в Института по история и международни отношения в Полша, проведе първото задълбочено проучване на три от тези съоръжения за съхранение на ядрени бойни глави. Чрез задълбочаване в архивите на разсекретени сателитни изображения и анализиране на сканирания на сгради, Киаршис обединява ролята, която тези тайни места играят на глобалната шахматна дъска, в момент, когато заплахата от ядрена война между най-големите световни сили е била твърде реална.

Откритията му са публикувани във First View, предварителен преглед на изданието на Antiquity от февруари 2019 година.

Тактическо хранилище

За проучването Киаршис разглежда три изоставени секретни обекта, в които се съхраняват ядрени оръжия, и подслонява военнослужещи: един близо до град Подборско, друг близо до Бжеженска колония и последния край Храмово. Всички те са построени в края на 60-те години, а бункерите им са подобни на тези, които руснаците са използвали през този период за производство на ядрени оръжия в Източна Германия, Чехословакия, Унгария и България.

Ядрените ракети, съхранявани на обектите, вероятно са били с тактически бойни глави, предназначени за изстрелване в някои части на Европа, в случай на бъдеща война, казва Киаршис.

"Силата на бойните глави варираше от около 0,5 до 500 килотона. Тези бойни глави е трябвало да се използват в така наречения Северен фронт, за нахлуване в северната част на Западна Германия и Дания", казва той. Ако ситуацията изисква разгръщането на бойните глави, те ще бъдат натоварени на камиони, донесени до близкото летище и след това монтирани на ракети, обяснява Киаршис.

""Полша финансирала и построила трите бункера според плановете на руснаците, завършвайки работата през декември 1969 г. и предава управлението на сградите на руснаците. След това само руските войски имаха достъп до тези съоръжения", казва той.

Тъй като плановете и картите са унищожени и обектите - премахнати от официални документи, Киарзис разчита на разсекретени сателитни снимки на ЦРУ и модерни техники за дистанционно наблюдение, за да събере информация за организацията и защитата на съоръженията и как това се е променило с времето.

Разкритите тайни страни

Снимките от дистанционното и сателитно наблюдение разкриват, че е имало подобен брой сгради във всичките три обекта, с "голям брой полеви укрепления, окопи, заслони за автомобили, контролно-пропускателни пунктове, пунктове за наблюдение, силови точки около базите", казва той. "Всяка база имаше три основни зони, като най-важната от тях беше ограничената зона, в която най-вероятно имаше бункери за съхранение на ядрени бойни части. На всеки обект имаше и гаражна зона, и зона с казарми с жилища, бани, мебели и други нужди за ежедневието", споделя авторът.

Допълнителни тестове за изследването са проведени вътре в бункерите от ядрени физици, проверявайки за признаци на радиация. Въпреки това, не е открито никакво замърсяване, може би заради високите стандарти за безопасност на СССР за съхранение на бойните глави.

Но също така е възможно камерите за съхранение никога да не са били използвани по предназначение, а ядрените оръжия изобщо не са били там, добави той.

Киаршис също така е създал подробни карти на изоставените сградни комплекси, които вероятно са ползвани от млади войници в края на обучението си, офицери и служители с техните семейства.

Десетилетията на пренебрегване и вандализъм вече са нанесли щети на много от сградите в тези обекти и тези констатации подчертават важността на запазването и защитата на тези и други останки от Студената война. Като останки от една епоха, когато хората живеят под постоянната заплаха от ядрена война, те служат като отрезвяващо напомняне за защита срещу опасността, която ядрените оръжия все още представляват днес.

Източник: LiveScience

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе