Разтърсващи снимки от Чернобил, които ще ви оставят безмълвни

7 Юни 2022, 19:28
109
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com
На 26 април 1986 г. в 1 часа и 23 минути четвърти реактор на атомната електроцентрала "Чернобил" експлодира, предизвиквайки най-мощната и сериозна ядрена катастрофа в историята. Последиците от този инцидент се усещат и до днес. Аварията оставя необитаеми над 150 хиляди кв. км. около централата. Над 200 хиляди души са евакуирани от домовете си.

Много хора се питат как изглежда районът около централата сега, над 30 години след аварията. Руският фотограф Владимир Мигютин навлиза в забранената зона около атомната централа, въоръжен с фотоапарат, за да повдигне завесата над това опустяло място. Самият той признава, че е изненадан от видяното – хората (или почти всички хора) може и да са напуснали радиоактивната зона, но животът там продължава – животните продължават да са там, а природата се възстановява, макар и бавно.

Фотографът използва инфрачервен филтър, с чиято помощ успява да улови незабележими за човешкото око елементи от общата картина, а и по този начин успява да внесе особена сюрреалистичност на снимките от това особено място от земното кълбо.

Ядрената централа "Чернобил", покрита с оловен саркофагМонументалната пътека с имената на евакуираните селищаБлъскащи колички в изоставен увеселителен парк в ПрипятПризрачният ПрипятБасейн "Азур" в забранената зона, Припят"Кофата" на багер, разчиствал останките от авариралия реакторЕзеро в забранената чернобилска зонаРоял в концертната зала на изоставения ПрипятСпортна зала в ПрипятВиенското колело на увеселителния парк в ПрипятСимон – приятелски настроена и доверчива лисица, която очаква "почерпка" от малцината посетители на забранената зонаДетски играчки в училище в ПрипятКласна стая в училище, ПрипятБолнична стая, ПрипятПропускателен пункт в ПрипятРадарна система "Дуга", част от съветската система за ранно предупреждение за ядрени ракетиЧаст от контролната зала на радарната система "Дуга", част от съветската система за ранно предупреждение за ядрени ракетиДобави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе