Ситуации, в които купуваме ненужни неща

25 Октомври 2020, 18:21
736
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Всички вероятно сме изпадали в ситуации, в които влизайки в магазин за хранителни стоки, за да купим хляб, излизаме с пълна торба с други продукти, но не и с хляб.

Защо? Благодарение на следващите примери ще разберете и методите как да се справите с подобно поведение.

Ефектът на Дидро

Ефектът на Дидро - моментът, в който купувате нещо ново, защото изведнъж всичко, което имате в гардероба ви се струва старо - последната покупка сякаш заменя всички. Това е процес, който никога не свършва, защото всяко ново нещо скоро ще се превърне в старо и ще се нуждае от замяна отново и отново.

Този ефект е кръстен на френския философ Дени Дидро. Той никога не е бил богат, но веднъж получава огромна сума пари и си купува прекрасен малък халат. Това облекло е толкова различно от другите му дрехи, че го принуждава да замени всичките си дрехи с нови.

В есето си "Съжалявам за моя стар халат" френският философ и педагог Дени Дидро описва ефекта, който има този подарък върху него: "Старият ми халат напълно хармонираше с всичко в моя свят, а сега цялата тази хармония е нарушена. Скоро му се налага да смени всички мебели в дома си: "Бях господар на стария ми халат, а сега съм роб на новия."

Ефектът на сноба

Когато правите покупки с цел да привлечете вниманието на околните - този тип поведение се нарича ефектът на сноба. Много хора обичат да са център на вниманието и новото облекло е един от най-добрите начини. Но запомнете: Елементите на облеклото не са единственият начин да привлечете вниманието.

Покупки, които са топ тренд

Този ефект е точно обратното на ефекта на сноба - човек купува предмет, защото е модерен и всички останали го имат. Този продукт може да ви подхожда или не, но ще го купите, защото е топ тренд в момента.

Преди да направите покупка си задайте следния въпрос: "Защо искате да го купите?" Може би наистина харесвате този предмет и имате нужда от него. Или пък просто сте под влиянието на други хора.

Дрехи за бъдещето

Понякога купуваме дрехи, които ще носим в бъдеще - пола, която е с 2 размера по-малка, защото смятаме, че ще ни мотивира да отслабнем, или чифт обувки за перфектната среща с любимия, който нямаме все още.

Подобни покупки няма да ви направят по-слаби, по-умни или по-привлекателни. Трябва да работите върху себе си, за да постигнете това. Няма скъпи или модерни елементи, които да ви доближат до щастливото бъдеще, за което бленувате.

Импулсивна покупка

Има ли сте лош ден и решавате да отидете в любимия си магазин или да си купите нещо, защото са ви дали малък бонус на работа. Но щастието от такава покупка ще премине много бързо, докато закупеният от вас предмет ще бъде забравен или ще ви накара да се разстроите, понеже сте похарчили толкова пари за него.

Импулсивната покупка е следствие от липсата на положителни емоции. Опитайте се да намерите дейност, която ще ви помогне да се преборите с лошото настроение, умората и стреса.

Подсъзнателни търговски трикове

Приятна музика, топли цветове и аромати – всичко това ни "залива", когато влезем в магазин, макар че не подозираме. Вътре е топло и удобно, а ние се отпускаме, забравяме за времето и започваме да купуваме.

Ходете на пазар, когато не сте гладни и слушайте музика от слушалки. Това е най-добрият начин да избегнете маркетинговите трикове.

Продажби и промоции

Това е една от най-честите причини, поради която хората купуват неща, от които не се нуждаят. Магазините ни предлагат 3 продукта на цената на 2 или 50% отстъпка, която е валидна само за един ден.

Евтини стоки

За да спестим пари, можем да закупим по-евтини аналози на стоките, от които наистина се нуждаем. Но тази полза понякога е илюзорна. Издръжливите и скъпи дънки могат да ни послужат в продължение на много години, а евтините бързо ще се износят и скъсат и ще трябва да си купим нов чифт.

Има една поговорка "купувайте хубаво или купувайте два пъти". Когато купувате нещо, обърнете внимание на качеството вместо на цената. Евтиното обикновено излиза скъпо.

Убедителни търговци

Много търговци знаят как да спечелят доверието ни. Те могат да ви убедят, че един продукт не е добър, а друг е "много по-добър". Асистентите в магазина познават качеството на всичките си стоки и определено ще намерят нещо, за което сте мечтали.

Бъдете наясно какво искате да купите. Потърсете предварително информация за стоката, която търсите, за да задавате по-малко въпроси. Асистентите първо се обръщат към тези клиенти, които не могат да решат коя стока да си вземат - тези хора са по-лесни за убеждаване да направят покупка.

Преборете страховете си

Често се тревожим с причина или без, така че умът ни работи. Когато видите стока, която не сте планирали да закупите, може да си помислите, че следващия път няма да имате достатъчно пари за тази покупка. В крайна сметка вземате решение да я купите. Друга причина може да бъде, ако родителите ви са казвали "не" на всичко, когато сте били дете.

Представете си, че трябва да се преместите в друга страна. Колко от нещата във вашия дом бихте взели? Това са нещата, от които наистина се нуждаете, останалото е ненужно. По-добре е да харчите парите си за пътувания или интересни събития, които ще ви донесат много по-ярки емоции и спомени.

Ние вярваме в умереността и се надяваме, че следващия път, когато ще искате да си купите нещо ненужно, ще запомните тази статия.

Между другото, дори и самият Дидро накрая осъзнава в какъв капан е влязъл. В своето есе той предупреждава: "Пазете се от мръсотията на внезапното богатство. Бедният човек може да се успокои, без да мисли за външен вид, но богатият винаги е под напрежение."

Източник: Bright Side

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе