Ще загубите ли мускулна маса, ако си дадете почивка от спорта?

2 Феврурари 2019, 20:58
279
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Нашите мускули растат в резултат на редовни физически упражнения и могат да отслабнат, когато не се използват често или усилено, което води до популярната максима: "Използвай или загуби".

Но нов преглед на това, което знаем за мускулите по време на периоди на редовни тренировки или прекъсвания, хвърля съмнение върху дългогодишните убеждения за това как нашите мускули растат и се адаптират.

Скелетните мускулни клетки са най-големите клетки в човешкото тяло и съдържат хиляди отделни ядра, за да поддържат техния голям обем. Тези ядра са контролните центрове на всяка клетка и координират редица клетъчни дейности, включително техния растеж.

Исторически, учените смятат, че всяко ядро ​​регулира ограничен клетъчен обем и че съотношението между ядрото и клетъчния обем е постоянно, наричано "ядрена област".

В скелетните мускули, това означава, че по време на периодите на растеж, като например редовните тренировки с тежести, ядрата трябва да се добавят към влакното от басейна на стволовите клетки, разположен извън влакното.

По принцип тази концепция изглежда вярна. Например, хората, които имат най-голям мускулен растеж след тренировка с тежести, също имат най-голямо увеличение в броя на ядрата в техните влакна.

Това повишено ядрено съдържание позволява на мускулните влакна да продължат да функционират и да растат оптимално.

Мускулна памет

Ако прекарвате твърде дълго висящи около фитнес залите, без съмнение ще чуете анекдоти за някой, който наскоро започнал да вдига тежести отново след няколко години и качва мускулна маса много по-бързо от други нови посетители на фитнес.

Тези истории от съблекалнята всъщност са подкрепени от научни доказателства и последните изследвания показват, че задържането на ядра в мускулните влакна може да е причина за това.

Според теорията на ядрената област, ядрата се губят, когато размерът на мускулите намалява, като например по време на продължителни периоди на бездействие, за да се поддържа постоянно съотношение между ядреното число и обема на клетките.

През последното десетилетие обаче серия от експерименти откриха, че ядрата се запазват, когато размерът на мускулите намалява. Тези експерименти (включително тази при мишките) показват, че когато мускулите са "в почивка", мускулните влакна се свиват, но не се получава загуба на ядра.

Съвсем наскоро изследванията върху плъхове установиха, че ядрата, придобити от мускулите след тренировка, са били поддържани по време на дълги периоди на нетрениране. След това тези ядра помагат на мускула да се възстанови по-ефективно, когато обучението се възобнови.

Изглежда, че мускулите имат "памет", която помага да се обясни защо хората, които се връщат във фитнеса след известно време, далеч от обучението, намират за по-лесно да качат мускулна маса в сравнение с начинаещите.

Източник: Science Alert

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе