Регулирайте високото кръвно налягане с тази проста диета

26 Януари 2019, 18:30
669
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Осъществяването на промени в диетата е доказан начин да се контролира високото кръвно налягане. Тези промени могат също да ви помогнат да отслабнете и да намалите вероятността от сърдечни заболявания и инсулт.

Високото кръвно налягане (хипертония) е най-големият предотвратим и лечим рисков фактор за хронични заболявания в света. Повече от 85 милиона души (1 на 3 възрастни) в САЩ и повече от 1 милиард (40% от възрастните) в света имат хипертония. Той е основен рисков фактор за инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. Въпреки това, тъй като рядко предизвиква симптоми, много хора не знаят, че имат високо кръвно налягане, докато много хора, които го имат, не го контролират адекватно.

Адаптиране на DASH диета

Стотици изследвания свидетелстват за значителните ползи от диетата за кръвното налягане. "Диетичният подход към спиране на хипертонията" (DASH) диета е най-тестваният и практичен подход към диетата. Всъщност това не е диета сама по себе си, а начин на хранене, специално предназначен за хора с хипертония. Макар и подобна на всяка форма на здравословно хранене, тя също така включва по-голям акцент върху магнезия и калция, като и двете намаляват кръвното налягане, както и намаляват натрия. Тя не изисква специални храни, просто отговаря на дневните и седмичните хранителни цели. Планът препоръчва:

Яденето на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни
Включително млечни продукти без мазнини или ниско съдържание на мазнини, риба, домашни птици, боб, ядки и растителни масла
Ограничаване на храни с високо съдържание на наситени мазнини като мазни меса, пълномаслени млечни продукти и тропически масла като кокосово и палмово масло
Ограничаване на подсладените със захар напитки и сладкиши

О, и намаляване алкохола. Тежкото пиене е известен рисков фактор за високо кръвно налягане.

Ами солта?

Смятахме, че натрият е неприемлив при хипертония и трябва да се храним безсолно. И е вярно, че някои хора са генетично чувствителни към солта. Повечето от нас обаче не са. Така че трябва ли да оставите солта? Резултатите са смесени. Но това, което е ясно, е, че средният човек консумира твърде много натрий - средно дневно от 3 400 милиграма, повечето от преработени храни.

Не вярвате? Обърнете внимание на натрия в съставките на консервирани домати. Дори вашата зърнена закуска е с добавена сол, така че пазете се от скритата сол! Уверете се, че сте прочели етикетите, ако имате високо кръвно налягане! Намаляването на потреблението на натрий до 2300 милиграма на ден може да доведе до 11 милиона по-малко хора с хипертония и да спести повече от 18 милиарда долара годишно в разходите за здравеопазване. Тези, чието кръвно налягане е под контрол или нормално, не трябва да елиминират солта.

Вашият личен лекар може да ви насочи към диетолог, който може да ви помогне да създадете здравословен план за хранене. Следващия път, когато посетите Вашия лекар, попитайте каква е целта ви за кръвно налягане. Вашата цел ще се основава на рисковите фактори и други медицински проблеми.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе