Профилактичните прегледи за рак на гърдата вече са спасили милион животи

17 Феврурари 2019, 16:58
159
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
В наши дни ракът на гърдата вече не е смъртна присъда. Последните оценки показват, че съвременната медицина е спасила стотици хиляди жени от смърт от рак, която е била по-често срещана.

Той все още е един от най-често срещаните видове рак, така че въздействието на това животозастрашаващо заболяване не може да бъде пренебрегвано. Но през последните три десетилетия броят на жертвите е отбелязал впечатляващ спад.

От 1989 г. насам вероятно е около половин милион смъртни случая на жени да бъдат осуетени от мамографски скрининг и модерни лечения за рак на гърдата - статистика, която само посаказва колко важно е ранното откриване.

"Нашето проучване дава доказателства за ефективността на комбинацията от ранно откриване и модерно лечение на рак на гърдата, за предотвратяване на смъртните случаи от рак на гърдата", казва радиологът Едуард Хендрик от университета в Колорадо.

Техники за образна диагностика на гърдата бяха разработени за първи път през 60-те години на миналия век, и оттогава мамограмите са станали централно място за ранното откриване.

Днес, с настъпването на дигиталната мамография, ежегодното изследване на гърдата се превърна в най-ефективния и достъпен инструмент за откриване на рак на гърдата при жени над 40 години.

По време на тези скрининг, ако се открие рак на гърдата преди да се разпространи, 5-годишната преживяемост е 99%.

На равнище население успехът на оцеляването е ясен. Анализирайки смъртността от рак на гърдата и данните за женската популация на американските жени на възраст между 40 и 84 години, учените проследиха въздействието на този рак през последните три десетилетия.

В годините след 1989 г., когато първите изследвания станаха широко разпространени, се смята, че някъде между 384 000 и 614 500 смъртни случая от рак на гърдата са били предотвратени.

Нещо повече, тази тенденция само набира скорост. Само миналата година около 27 083 до 45 726 живота са били спасени от рак на гърдата, намалявайки очакваната смъртност с 45 до 58 процента.

Но все още има много възможности за подобрение. Въпреки че почти всяка американска жена, диагностицирана с рак на гърдата, получава някакво лечение на рак, по-малко от половината от американските жени над 40 години получават редовни прегледи, както препоръчват медицинските указания.

"Въпреки че очакваме нови научни постижения, които ще намалят още повече смъртните случаи и заболеваемостта от рак на гърдата, важно е жените да продължат да спазват съществуващите препоръки за скрининг и лечение", казва Хендрик.

Това не означава, че мамограмите са идеалното решение. Известно е, че тези прегледи произвеждат високи стойности на фалшиво-положителни резултати и ненужните биопсии са добре документирани.

В крайна сметка обаче става въпрос само за баланса. Хендрик казва, че твърде често медиите се фокусират върху негативите на скрининга, докато омаловажават позитивите.

"Най-добрият възможен дългосрочен ефект от нашите открития ще бъде да помогнем на жените да разберат, че ранното откриване и модерното, персонализирано лечение на рака на гърдата спасяват живота и да насърчават повече жени да се преглеждат ежегодно, започвайки от 40-годишна възраст", казва Хендрикс.

Източник: Science Alert

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе