Откриха изоставено японско село в канадската гора

1 Октомври 2019, 20:56
229
Изоставено японско село от началото на 20 век е открито в горите на Британска Колумбия, Канада, забележителна находка от археолога Боб Мъкъл и неговия екип. Ако сте археолог, работата ви винаги ще носи известна несигурност. Дори ако разкопавате земя, където знаете, че ще намерите нещо, точният характер на намереното си остава хазарт. Понякога учените могат да намерят по-малко, отколкото са се надявали, понякога могат да намерят повече, отколкото са мечтали, а понякога просто могат да намерят нещо напълно неочаквано. Това се случва с Боб Мъкъл, професор по археология в университета Капилано, според North Shore News.

От известно време Мъкъл и неговият екип разкопават серия от евро-канадски дърводобивни лагери от 1920-те - 30-те години в гората на Британска Колумбия. Той намира какви ли не неща, които човек би очаквал да открие в стари лагери, ръждясани триони и други подобни неща, но в нарасналите гори около долината на река Сиймор той открива нещо напълно неочаквано под цялата утайка и папрати.

Той намери доказателства за японско селище, което е съществувало, и изглежда изведнъж е изчезнало.

Мъкъл вече е работил в такива лагери известно време, когато пенсиониран лесовъд се свързва с него за нов обект, който може да се интересува през 2004 г. Артефактите на повърхността на обекта са за това, което той очаква, но кога той и неговият екипът започва да копае, той казва, че са започнали да намират предмети като бутилки саке и оризови купички.

Всяка пролет в продължение на 14 години оттогава Мъкъл и групите от неговите ученици прекарват шест седмици в разкопаване на обекта, за да се опитат да научат повече за мястото. Бързо става ясно, че мястото не е просто лагер за дърводобив, а вместо това е цяло поселище от японци, които са се стремяли да изградят съществуване за себе си, далеч от разразилия се расизъм и финансови затруднения в по-населените райони.

Районът, в който се намира селото, е бил ясно разсечен от компанията Хейстингс в началото на 1900 г., но провинцията дава права на сеч за съседното сечище на японски бизнесмен Ейкичи Кагетсу през 1918 г. Шест години по-късно последното дърво е било отсечено и Кагетсу се мести към Ванкувър с надеждата да продължи да разширява бизнеса си.

Селището съдържа около дузина колиби и е с размерите на футболно игрище - достатъчно място за около 40-50 души. Освен това показва, че жителите му са водели японски начин на живот, въпреки сегашното им местоположение.

Сред откритията, фигурира и нещо, което според археолозите е светилище. Те откриват също, че най-голямата равна площ в селото не е имала жилища, а вместо това е площад или градина на общността. Те дори намелили и градска баня, което би било много важно за хората, които са живели там.

Въпреки че е ясно, че това е село, което се състои от работници и техните семейства, това, което може да е по-малко ясно, е колко дълго селото остава населено. Не съществуват записи, които да показват кой е живял в селото или колко дълго, но теорията на Мъкъл е, че поне част от хората, които са живели там, са избрали да останат, когато приключи сечта. Някои може дори да са останали до 1942 г., когато правителството на Канада за пръв път започва да събира хора от японски произход и да ги изпраща в лагери за интерниране по време на Втората световна война.

Фактът, че Мъкъл е намерил повече от 1000 предмета от битов тип в района, силно подкрепя идеята, че когато жителите на малкото селище напуснали, те направили това набързо и без много старателно да събират вещите си. Сред предметите, които екипът открил, са неща като бутилки за лекарства, часовници, чайници, копчета, монети и много, много битова японска керамика. Тъй като повечето от парчетата са погребани само под мръсотия и борови игли, голяма част от това, което е намерено, е ненарушено.

Източник: thevintagenews.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе