Очевиден признак на недостиг на витамин D

5 Феврурари 2019, 8:04
199
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Недостигът на витамин D може да засегне критичните невротрансмитери и маркери на възпалението. Усещането за депресия може да бъде признак на недостиг на витамин D, установиха изследванията.

Проучване над 12 600 души анализира нивата на витамин D и всички симптоми на депресия. Резултатите показват, че хората, които са по-депресирани, имат по-ниски нива на витамин D.

Освен ниското настроение, най-важните симптоми на депресия са:

Намален интерес към живота или удоволствието
Загуба на енергия
Проблеми с концентрацията

Храните, богати на витамин D, включват мазна риба и яйца, но повечето хора получават витамин D от действието на слънчевата светлина върху кожата.

Ето защо нивата обикновено са по-ниски в тялото през зимните месеци в по-северните климатични условия.

До 50% от младите жени може да имат недостатъци в този витамин, показват други изследвания.

Авторите на изследването пишат, че:

"Установихме, че ниските нива на витамин D са свързани с депресивни симптоми, особено при хора с анамнеза за депресия. Тези данни показват, че пациентите с първична медицинска помощ с анамнеза за депресия могат да бъдат важна цел за оценка на нивата на витамин D."

Проучването не ни казва дали дефицитът на витамин D причинява депресия или резултати от него. Въпреки това, витамин D може да засегне критични невротрансмитери и маркери на възпаление. Нивата на витамин D сега се тестват рутинно по време на физически изследвания, тъй като недостатъците са свързани с други здравословни проблеми, като затлъстяване, диабет и общ когнитивен спад.

Професор Е. Шерууд Браун, съавтор на проучването, споделя:

"Нашите резултати показват, че скринингът за нивата на витамин D при депресирани пациенти - и може би скрининг за депресия при хора с ниски нива на витамин D - може да бъде полезен.

Но все още нямаме достатъчно информация, за да препоръчаме да излизаме и да приемаме добавки."

Източник: spring.org.uk

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе