Негативното мислене е заразно

16 Април 2019, 8:38
220
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Начинът, по който близките до нас хора реагират на емоционални събития – без значение дали става въпрос за отрицателни или положителни реакции - може да бъде заразен, особено когато ние самите сме в състояние на емоционална нестабилност.

Нещо повече, учени смятат, че високият риск от депресия, която идва с отрицателните мисли и нагласа, също може да се дължи на подобна реакция.

Резултатите от изследването, в което са анализирани данните за 103 двойки студенти-първокурсници, споделящи една стая, са публикувани в „Journal of Clinical Psychology”.

Какво показва анализът:

Според учените т.нар. "когнитивна уязвимост" или тенденцията да мислите, че негативните събития водят след себе си поредица от негативни неща, е съвсем реална. Хората, при които когнитивната уязвимост е значително по-силна, са застрашени от по-висок риск от развитие на депресия.

"Резулататите от проучването навеждат на мисълта, че в много голяма степен когнитивната уязвимост на участниците се влияе именно от хората, с които те живеят", е посочено още в статията на „Journal of Clinical Psychology”.

Участници в изследването са избрани на случаен принцип и само след 3 месеца съвместен живот, са се проявили ясни признаци на заразния характер на мисленето.

Изводите на учените са, че студентите, при които когнитивната уязвимост се е повишила през този 3-месечен период, са развили два пъти по-сериозни симптоми на депресия през следващите 6 месеца.

Рискови фактори са също силните емоционални вълнения, както и големите и драматични промени в личния живот, които засилват уязвимостта от негативни внушения.

Източник: LiveScience

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе