Лечебната сила на кучетата

659
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
През последното десетилетие се случи революция в изследването на кучешката интелигентност. Сега разполагаме с невероятно количество информация за мисленето и поведението на кучетата, включително дали е полезно за тежко болен човек да има домашен любимец. В историята кучетата винаги са били използвани в лечебни терапии, но съвременната медицина отрича терапията с животни, смятайки я за нехигиенична. Този общ предразсъдък започна да се променя от 1980 г., когато статия се появява в медицинско списание, потвърждавайки факта, че наличието на домашен любимец може да помогне да се избегнат болести.

Домашните любимци могат да окажат чудотворно въздействие върху нас

От пациентите, които са приети в болници със сърдечен удар, собствениците на домашни любимци имат 23% по-голям шанс да оцелеят поне още една година. От специализираното изследване се оказа, че тези, които притежават домашен любимец имат по-ниско кръвно налягане, както и по-ниски нива на холестерол и триглицериди, импулсите не скачат толкова високо в стресови ситуации, а лекуват по-бързо от болести, отколкото пациенти, които нямат домашни любимци.

Брайън Харе, изследовател на кучета и еволюционен антрополог написа книга, озаглавена "Геният на кучетата: как кучетата са по-умни от теб", в която той повтаря, че днес кучетата имат повече задачи от всякога: търсят бомби, надушват наркотици, участват в здравни изследвания, и се ползват за терапевтични цели. Кучетата, които се държат за строго терапевтични цели, развеселяват възрастните хора и им помагат да се подобрят.

През 1987 г. Националният здравен институт на САЩ направи официална декларация, в която се посочва, че изследването, което е насочено към човешкото здраве, но не взема под внимание животните, не може да бъде прието като универсално. Това твърдение създаде негативни реакции и се появиха множество проучвания, които твърдят, че отглеждането на домашни любимци не само не е свързано с човешкото здраве, но е напълно вредно за него.

Съществува обаче особена ситуация, когато кучетата имат неоспорим положителен ефект върху здравето на хората, а това е терапия с животни. При такава терапия, животното е активен участник в лечението. Повечето емпирични изследвания показват, че този вид терапия има много положителни ефекти, особено при децата. Игра с куче за 15 минути може да има еквивалентен ефект на доза от болкоуспокояващи. По време на рутинна медицинска проверка децата са по-малко уплашени, ако кучето е в стаята с тях.

Доказано е, че терапията с животни работи и с възрастни. Тревожността на психиатричните пациенти се намалява от посещението на куче повече, отколкото ако пациентът е участвал в развлекателна дейност. Също така, пациентите с рак са намерили посещението на куче толкова отпускащо, колкото и човешкото.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе