Кучетата могат да откриват рак на белия дроб с 97% точност

1 080
Кучетата са любими животни, които са невероятни. Тези интелигентни и верни спътници са най-добрите домашни любимци, както и отлични терапевти или помощници. Но кучетата имат друго умение, което също може значително да подобри живота ни.

Новото изследване, представено на годишната среща на Американското общество за биохимия и молекулярна биология през април 2019 г., показа, че високоразвитото обоняние на кучето може да бъде използвано за идентифициране на рак на белите дробове в кръвни проби с 97% точност. Резултатите могат да доведат до нов евтин и неинвазивен скрининг на рак - водещата причина за смърт в света.

Кучетата имат 300 милиона рецептори за обоняние в носа си, докато хората имат само 6 милиона, така че те са далеч по-способни да откриват миризми, отколкото са хората. Ето защо кучетата са отглеждани и като ловни кучета.

За да проведе изследването, Хедър Юнкейра, водещият изследовател в BioScentDx, и нейният екип използват форма на тренировка за кликери в продължение на осем седмици, за да научат четири гойци - ловна порода - да различат кръвните проби от здрави пациенти и тези с белодробен рак. Едно от кучетата, наречено Snuggles, се оказало немотивирано да участва, така че само трима четириноги сладури са използвани за изследването.

"Използваме кучетата, за да сортираме слоевете от аромат, докато не идентифицираме биомаркерите", казва Томас Куин, преподавател в Lake Erie College of Osteopathic Medicine и учен към това проучване.

Кучетата са отведени в стая с кръвни проби от хора, част от които са диагностицирани с рак на белия дроб и хора, които са здрави, поставени на нивото на носа им. След като подушат здрава проба, кучетата са обучени да се придвижат към следващата, но да спрат и да седнат, ако усетят миризмата на ракова проба.

Това, което е много впечатляващо, е, че кучетата са били в състояние да открият рак, докато все още е в ранен стадий, което го прави по-точен от всеки друг диагностичен инструмент, достъпен днес.

Работата от това изследване е публикувана, но тя далеч не е приключила. "Все още предстои много работа, но напредваме добре", добавя Куин.

"Тази работа е много вълнуваща, защото проправя пътя за по-нататъшни изследвания, които могат да доведат до нови средства за откриване на рак“, казва Юнкейра в изследването. "И би било страхотен пробив да се определят биологичните съединения, които кучетата откриват и след това да се проектират в скринингови тестове за рак на базата на тези съединения."

BioScentDx планира да използва откриването на кучешки аромат в други проучвания, включително продължаващо изследване на рака на гърдата, използвайки проба от дишане.

"В момента изглежда, че кучетата имат по-добра естествена способност да наблюдават рака, отколкото нашите най-модерни технологии", казва Куин в изданието на AOA. "След като разберем какво знаят и как, можем да успеем да наваксаме."

Изглежда, че кучетата наистина са най-добрият приятел на човека.

Източник: goodnet.org

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе