Колко време трябва да оставяме кучето си само у дома

1 Феврурари 2019, 8:00
388
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Когато става въпрос за любимото ни животинче, може да се окаже доста трудно да го оставяме само у дома, особено когато ни изпраща с тези големи, тъжни очи. Но колкото и да обичаме да прекарваме всяка минута от деня си с кучето, понякога просто се налага да работим, да напазаруваме или да излезем по каквато и да било друга причина.

Наскоро моята приятелка Мария беше поставена през подобно предизвикателство. Наложи и се да започне работа в офис, а в следствие от това да отсъства по 8 часа на ден. В началото мислеше, че не би било проблем за кучето й, но в най-скоро време то започна да се храни нередовно и да прави бели в нейно отсъствие – нагризани обувки, бутнати столове и пр. Все неща, познати на голяма част от стопаните на кучета.

За разлика от други хора, които просто изоставят животното, тя реши да търси съвети и помощ от ветеринари и други хора, изпадали в подобна ситуация. След дълго проучване по въпроса, с нея достигнахме до следната информация.

Когато се налага да оставяте кучето си за повече от обичайното време през деня, хубаво е да имате предвид, че то е животно, което се нуждае не само от храна и вода, но и от любов, внимание и грижа. В такъв случай повечето стопани, също както Мария, остават обърквани относно въпроса колко време трябва да оставяме кучето само.

Тамзин Дърстън, главен треньор в Dogs Trust Dog School, казва пред Metro, че кучетата не трябва да се оставят сами за повече от три или четири часа. Но и това до голяма степен варира според различните породи. И противно на широко разпространеното мнение, оказва се, че големите кучета са по-склонни да изчакат стопанина си в спокойствие, за разлика от по-малките, които са по-енергични, по-пъргави и по-игриви.

"Точно както доста хора, някои кучета се чувстват добре, когато са сами, и нямат нужда от допълнителна компания" – обяснява Тамзин Дърстън. – "Затова може да се каже, че това изцяло зависи и от отделните животни. Ако кучето е свикнало да бъде само от пале, то и като зрял индивид не би имало проблеми с това."

Тренирайки домашния си любимец на самостоятелност още ранните му години, ще го научите да се справя със самотата, когато порасне. Но и това е постепенен процес, който има нужда от поетапно обучение и възпитание. Не бива изведнъж да започнете да оставяте животинката си сама дълги часове, след като е свикнала да бъде целодневно с вас.

Добра идея би било да разходите кучето си, преди да го оставите. Така ще се чувства изморено и ще използва усамотението за качествена почивка.

Друго нещо, което може да направите, е да му оставите играчки. Така палето ще има с какво да се занимава по време на вашето отсъствие.

Накратко, на кучетата не би им се отразило добре, ако ги оставяте ежедневно за повече от 4 часа сами у дома. Но ако ви се налага да работите и няма кой да го гледа, може поне да пращате някой приятел на четвъртия час, за да разходи поне за малко домашния ви любимец или да си поиграе малко с него. Това със сигурност ще подейства ободряващо на кучето и то няма да започне да прави бели.

Източник: prevention.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе