Десет минути с домашния любимец намаляват стреса

795
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Всеки, който има домашен любимец може да потвърди, че неговият пухкав приятел често го кара да се усмихва и да се чувства по-малко сам. Сериозни изследвания през годините дори са доказали научно, че домашните любимци могат да намалят стреса и да подобрят настроението. Най-новото подобно проучване има за цел да изпробва ролята на домашните любимци за подпомагане на намаляването на стреса на учениците.

Проучването наблюдава нивата на кортизол при 249 студенти, които са разделени в три групи. Първата група студенти са били свободни да играят с котки и кучета от близкия приют за 10 минути. Втората група чака на опашка и наблюдава останалите ученици, които галят животни. На третата група е дадено само слайдшоу за гледане на животни, а четвъртата група стои и чакана безкрайна опашка.

Анализът показва, че нивата на кортизол са значително намалени за тези студенти, които са взаимодействали и са играли физически с домашните любимци. Кортизолът работи с мозъка за контрол на настроението, мотивацията и страха и се секретира в отговор на стреса. Проучването установява, че независимо от нивата на кортизол при студентите в началото на деня, нивата са значително намалени след взаимодействието с животните.

Авторите на изследването, Патриша Пендри и Джейми Л. Вандагриф от Вашингтонския държавен университет са развълнувани от откритието, че само 10 минути взаимодействие с домашни любимци могат да повлияят на нивата на стрес. Те планират да продължат проучването с 4-седмична програма.

Важно е да се изучават техники за намаляване на стреса в университетите, тъй като нивата на стрес са постоянно високи сред студентите. Множество университети вече са започнали да интегрират терапиите, подпомагани от животни в кампусите чрез програми като "домашен любимец срещу стреса".

Авторите на проучването заключават, че кратките програми за посещение на животни имат голям шанс да бъдат ефективни.

Невероятно е какво може да направи само 10 минути игра за домашни любимци за борба със стреса!

Източник: goodnet.org

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе