Колко интелигентни са били неандерталците?

556
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com
Когато геологът Уилям Кинг въвежда нов човешки вид, Homo neanderthalensis, към европейската научна общност през 1864 г., той не е много щедър към нашите изчезнали еволюционни братовчеди.

"Чувствам, че съм принуден да вярвам, че мислите и желанията, които някога са живели в него, никога не са се издигали над тези на един груб човек" - заключва той след изследване на черепа, открит в долината Неандер, Германия, преди десетилетие.

Беше отвратително и дълготрайно първо впечатление. Така "неандерталецът" стана не само нов вид, но и пейоративен термин. Но оттогава научните изследвания са изминали дълъг път. И така, колко умни са били неандерталците, на база на това, което знаем днес?

Текуща загадка

Ранното възприемане на неандерталците от антрополозите се дължи отчасти на расистката идеология, че интелектът или човечеството могат да бъдат оценени от формата на черепа, казва Жоао Зилхао, професор в Каталунския институт за напреднали изследвания (ICREA) в университета в Барселона. Много от тези учени също споделят мнението, че еволюцията е свързана с напредъка и че изчезналите човешки видове, като неандерталците, са непременно много по-примитивни от хората днес. Тези предположения са дискредитирани. Новите открития през последните няколко десетилетия помогнаха да се възстанови репутацията на неандерталците като хора, които много приличаха на нас.

"Единственият начин да се оцени тяхната интелигентност - каквото и да означава това, но това е друг въпрос - е с това, което те са постигнали," каза Зилхао на Live Science. Оказва се, че неандерталците са направили много неща, които някога са били смятани за изключителни за съвременната човешка култура.

Те са обработвали камъни и кости в инструменти и орнаменти, подобни на тези, създадени от съвременните хора, които са живеели заедно с тях. (Неандерталците са живели в Европа и Югозападна Азия преди около 400 000 до 40 000 години.) Те изобретили лепило, използвайки катран от брезова кора, за да прикрепят дървени дръжки към камъни. Те изработвали огърлици от орел-талони. Неандерталците използвали огъня, за да приготвят храната, а новите изследвания върху каменните инструменти показват, че имат и технологията за запалване на пожари. С други думи, те не са чакали да падне мълния, за да запалят огън, а сами са го палили.

Някои доказателства сочат, че неандерталците също имат духовни и ритуални практики. Гробници, открити на места като Ла Шапел-су-светии в югозападна Франция, показват, че тези архаични хора са погребlали своите мъртви. На друго място във Франция изследователите открили, че неандерталците се спускали дълбоко в пещерата и създавали загадъчни каменни кръгове от сталагмитите преди 176 000 години.

Все още се обсъжда степента на символичните способности на неандерталците; те са били живи по същото време, когато съвременните хора са създавали някои от първите абстрактни и фигуративни пещерни изкуства, но няколко произведения са приписани на тези хора. Въпреки това, през 2018 г., изследователите съобщават, че 65 000-годишни абстрактни образи в испанските пещери трябва да са били създадени от неандерталците. (Учените смятат, че съвременните хора не са стигнали до Западна Европа преди около 42 000 години.)

Базирайки се на костите им, ние знаем, че неандерталците са способни поне да създават сложни звуци. Трудно е да се докаже, че неандерталците са имали език, защото не са ни оставяли никакви писания. Но някои изследователи твърдят, че те вероятно са имали сложни начини за комуникация.

Нещо повече, генетичните доказателства показват, че съвременните хора се чифтосват с неандерталци преди тези хора да изчезнат преди около 40 000 години. Много от нас днес все още имат 1 до 2% неандерталска ДНК, което показва, че съвременниците им, които са се сблъскали с тези индивиди, са ги възприемали като хора.

Източник: LiveScience

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе