Китайският учен, който създаде генно модифицирани бебета, е заобиколил законите

23 Януари 2019, 21:59
431
Изследователят, който създаде генетично модифицирани бебета, се държал неправилно, заявиха властите в Китай.

Жанкуй Хе, китайският учен, чиито усилия създадоха първите бебета, с променено ДНК в света, направил това чрез фалшификация и измама, умишлено избягвайки правилата в преследването на лична слава, заявиха китайски официални представители.

Работна група от Китайската комисия по здравеопазването в провинция Гуандун провела разследване на дейностите на Хе, според Ройтерс. В предварителен доклад властите заявиха, че Хе "умишлено се е отклонил от надзора", за да създаде генетично манипулирани бебета, действие, което е "изрично забранено" от китайските регламенти, съобщи Синхуа.

Хе си навлече сериозни критики от учени по целия свят през ноември 2018 г., когато обяви раждането на момичета-близнаци, чиито ембриони са генетично модифицирани. Използвайки инструмента за редактиране на гени CRISPR / Cas9, той отстрани ген, свързан с ХИВ. Мнозина обаче критикуваха работата му като преждевременна и безотговорна, с неизвестни бъдещи последици за близнаците.

Следователите установили, че работата му е "сериозно нарушила етичните принципи и научната почтеност", съобщава "Синхуа". Технологиите, използвани за експериментите, не са имали адекватни гаранции за безопасност и ефективност и той представи сертификат за фалшив етичен преглед, когато набира осем доброволчески двойки за експерименти, проведени от март 2017 г. до ноември 2018 г., според разследването.

За изследването, той подбира двойки, в които мъжете са положили положителни резултати за ХИВ, докато жените имат отрицателен резултат. В Китай, хората, които са ХИВ-позитивни, са лишени от медицинско подпомагана репродукция. За да заобиколи това регулиране, Хе представил кръвни тестове от доброволци, които не са имали ХИВ, вместо да използват кръв от неговите заразени с ХИВ субекти, съобщава "Синхуа".

Освен Хе, всички организации и персонал, участващи в изследването "ще получат наказание според законите и правилата", според "Синхуа".

Южният университет по наука и технологии, където той провеждаше своите експерименти, отмени договора на Хе и прекрати неговите изследователски и преподавателски дейности незабавно, според изявление, публикувано на 21 януари на уебсайта на университета.

Макар че редактирането на ген има значителен потенциал да донесе ползи за човешкото здраве, експериментът му с жизнеспособни човешки ембриони изглежда, че е "лошо проектиран и жалък опит да се спечели слава и да привлече вниманието," отбелязва Димитри Перин, старши преподавател и експерт в редактиране на гени и CRISPR технология в Технологичния университет на Куинсланд (QUT) в Австралия, се казва в изявление.

- Този последен доклад потвърждава опасенията - каза Перин. "Дългосрочните ефекти все още са неясни. Този експеримент не би трябвало да се осъществява и не трябва да отваря вратите към други подобни изследвания на този етап."

Източник: LiveScience

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе