Каква е причината за металният вкус в устата?

13 Януари 2020, 19:29
209
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Металният вкус в устата се нарича парагеузия.

Това състояние се среща често и по принцип е безобидно, но може да е предиктор за проблем с черния дроб и бъбреците, диабет, и по-рядко – за болестите на Паркинсон или Алцхаймер.

Причината за металния вкус може да бъдат антибиотикът тетрациклин, литиумът, който се пие при психиатрични болести, някои медикаменти за сърце и за коригиране на кръвно налягане, лекарства за глаукома и остеопороза.

Мултивитамините, съдържащи цинк, мед и хром, често имат същия ефект. Обикновено металният вкус изчезва, след като организмът успее да преработи медикаментите.

В ранните етапи на бременността някои жени усещат такъв вкус в устата и това се дължи на настъпилата промяна в хормоналните нива.

Проблеми със синусите са друга честа причина за металния вкус в устата. Те могат да идват от алергии, студ, инфекции, възпаления на горните дихателни пътища.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе