Как да поискаме помощ без да изглеждаме слаби

1 076
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Не е ясно откъде идва, но идеята, че молбата за помощ е признак за слабост, е често срещана сред много хора. В работата ми като професионален коуч съм наблюдавала този феномен сред множество мениджъри, екипи и компании – много умни хора имат нужда от помощ, но отказват да я поискат, защото се страхуват да не изглеждат слаби в очите на околните. В резултат на това те не са толкова ефективни, колкото биха били, ако получат нужната подкрепа.

Ако се колебаете да поискате помощ, независимо дали това се дължи на вашата гордост, на страх от създаване на погрешно впечатление или нежелание да привлечете вниманието върху себе си, то може би е необходимо да преодолеете този комплекс. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат в това:

Покажете, че сте опитали да се справите с проблема

Когато срещнете някакво препятствие, първо се опитайте да се справите сами, преди да помолите за помощ. Хората са по-склонни да помагат на онези, които са опитали първо сами да си помогнат. Обяснете какво сте опитали и какво не ви се е получило, преди да поискате съвет и подкрепа от някой.

Търсете сътрудничество

След като вече сте готови да потърсите помощ, представете молбата си като предложение за сътрудничество – равноправно партньорство между вас и вашия колега. Целта не е да прехвърлите цялата отговорност върху някой друг, а да потърсите решение като отбор. Важно е партньорът ви да знае, че сте готови да изпълните да изпълните вашата част от работата.

Бъдете конкретни

Уверете се, че човекът, когото молите за помощ, е наясно с това как може да ви бъде от полза. Кажете му от каква точно помощ имате нужда и защо, за да си гарантирате, че ще получите подкрепата, от която в действителност се нуждаете.

Бъдете ангажирани

Важно е да бъдете ангажирани с човека, който ви помага. Учете се от него, наблюдавайте го и слушайте внимателно това, което казва. Задавайте въпроси и си водете бележки. Ако следите внимателно начина, по който вашият колега се справя с проблема, то вероятно в бъдеще ще може да се справите с подобни проблеми без чужда помощ. Дори много вероятно вие да можете да влезете в неговата роля и да помогнете на човек, който изпитва затруднения подобен род предизвикателства.

Повечето хора обичат да помагат

Ако се страхувате да потърсите помощ от някой, защото мислите, че той веднага ще ви отреже, помнете, че повечето хора обичат да са полезни на другите (стига това да не им носи някакви сериозни негативи). Вашата задача е да им покажете, че цените техните усилия и че те имат реален ефект.

Питайте на четири очи, похвалете публично

Най-добрият начин да поискате помощ е като го направите лично и насаме. Изберете един или двама души, които смятате, че са най-подходящи за задачата, с която имате проблеми, и ги помолете лично за помощ. След като преодолеете проблема, похвалете вашите колеги публично за помощта, която са ви оказали.

Помагайте, за да ви помогнат

Когато дойде моментът да потърсите помощ, ще имате значително по-голям шанс да получите подкрепа, ако сте си изградили репутация на човек, който е готов да помага на другите. Когато дойде редът вие да помолите за помощ, ще сте наясно колко приятно е да се дава такава, а когато отново ви се наложи да помагате на някой друг, ще знаете какво облекчение изпитва този човек, когато получи вашата подкрепа.

Понякога не е лесно да поискате помощ, но е нужно, ако искате да сте ефективни и продуктивни така, както знаете, че може да бъдете.

Източник: lollydaskal.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе