Как Ким Ир Сен е бил създаден от СССР

2 Феврурари 2019, 9:12
532
Севернокорейският диктатор Ким Ир Сен можел да живее живота си в Русия, но съветските военни имали други планове.

В малкото руско селище Вятское, на брега на река Амур, което разделя Руския Далечен Изток и Североизточен Китай, е роден син на капитан от съветската армия. Дадено му е руското име Юри, въпреки че и двамата родители са етнически корейци.

Днес учениците от Северна Корея учат, че първото дете на бъдещия основател на тяхната страна, Ким Ир Сен, е родено през февруари 1942 г. в кабина на върха на най-високата планина на Корейския полуостров, където баща му оглавява партизанско звено. В действителност, през февруари 1942 г. съдбата на Ким Ир Сен е свързана много по-тясно с Русия, отколкото в родната Корея.

Партизани в мъглата

Съветската одисея на първия диктатор на бъдещата Северна Корея започва с нападение на корейски партизани срещу японските сили, окупиращи Корейския полуостров. Японската колониална политика среща ожесточен отпор от местните жители, а някои формират партизански групи, за да се преборят с нашествениците. Сред тях е бъдещият основател на севернокорейската държава Ким Ир Сен, но още в средата на 30-те години много малко са чували за младия корейски партизан.

Именно след битката при Почонбо през юни 1937 г. 25-годишният командир привлича по-голямо внимание. Партизанската част на Ким Ир Сен успяла да пресече река Ялу и завладяла няколко стратегически сгради в Почонбо, убивайки японската полиция, освобождавайки затворници и изгаряйки административни сгради. Битката при Почонбо поставя Ким Ир Сен в японския списък с издирвани и те започнват преследване.

Японците са решени да елиминират партизаните веднъж завинаги и да изпратят наказателни отряди в Манджурия, която тогава е била марионетката държава Манчукуо. Много от другарите на Ким Ир Сен загиват в последвалите сблъсъци и съпротивата намаля. В края на 1940 г. ситуацията става критична. За да спаси кожата си, Ким Ир Сен е довел малка група партизани през река Амур в съветска територия, за да се скатае, докато бурята премине.

Няма нищо необичайно в корейски партизани, търсещи убежище в СССР. След като са били проверени от съветските власти, обикновено им е било позволено да останат и да се използват добре. "Някои влязоха в служба на Червената армия, докато други взеха съветско гражданство и работят във ферми и по-рядко в индустрията", пише историкът Андрей Ланков в книгата си за Северна Корея.

След няколко месеца в съветски лагер за партизани, докато се извършват проверки, Ким Ир Сен се записва в Хабаровската пехотна школа. През следващите две години той учи военни дела под командването на съветските офицери.

Капитан в съветската армия

През лятото на 1942 г. корейските партизани, които се били скрили от другата страна на съветската граница, бяха обединени от съветската армия в 88-ата специална стрелкова бригада, която включва един корейски и два китайски батальона.

Китайският партизан Джоу Баожонг, който е ръководен от международната бригада, познава Ким Ир Сен от партизанската война. По негова препоръка Ким е назначен за командир на корейския батальон с ранг на капитан на Работната и Селската Червена армия.

Според руския надзорен орган на корейските войници, капитанът на Червената армия е бил добър човек - приятелски настроен, отворен и весел - казва Владимир Толстиков, бивш служител на съветското информационно бюро в Пхенян.

88-та бригада не е участвала във войната с Япония и е напълно разпусната след предаването на Токио. Цялата война Ким Ир Сен е прекарал далеч от фронтовата линия в отдалечените руски гори на Хабаровския край.

Според неговите мемоари Ким Ир Сен виждал ясно своето бъдеще: военна служба, академия, командване на полк или дивизия. Кой знае, ако историята е взела малко по-различен обрат, много е възможно един възрастен съветски полковник или дори генерал-майор на име Ким Ир Сен да се оттегли в Москва, а синът му Юрий би работил в някой научен институт ”, пише Ланков.

Но съветските му командири имали други планове за корейския партизан. Той имал за задача да осигурява комуникация между съветските военни и местните жители в Пхенян. "Пхенян е най-големият от градовете, заети от съветските войски, а най-старшият корейски офицер в 88-ата бригада е Ким Ир Сен, така че не е изненада, че е назначен за помощник комендант на бъдещата севернокорейска столица", пише Ланков.

На 14 октомври 1945 г. в Общинския стадион Пхенян Съветският генерал Иван Чистяков представя ""националния герой" и "известния партизански лидер" Ким Ир Сен на възторжената корейска тълпа, последван от речта на самия Ким в подкрепа на съветските освободители. До този момент може да се проследи метаморфозата на този обикновен капитан от съветската армия във Великия лидер другар Ким Ир Сен.

В следващите години властта в новородената Северна Корея ще бъде напълно концентрирана в диктаторските си ръце, което прави страната най-дипломатично изолираното място на Земята.

"Често потърквахме рамене по време на официални събития", спомня си Толстиков срещите си с Ким Ир Сен: "Руският му не беше добър, но можеше да говори. Спомням си два афоризма, които той обичаше да повтаря: "Хората са свещени" и "Ако небето се разпадне, ще се справим". Изглежда, че севернокорейските владетели и до днес имат сляпа вяра в мъдростта на основателя на страната."

Източник: rbth.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе