Интересни факти за бирата

8 Януари 2019, 22:54
367
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Бирата определено е една от най-предпочитаните напитки сред мъжете, а дори и сред жените. И как иначе! Освен че тази леко горчива напитка върви с почти всяко ястие, научни изследвания доказват, че е здравословна и спомага функционирането на бъбреците.

Има различни видове бира по света и много държави се гордеят, че правят най-хубавата бира, като на челно място в тази класация попадат Чехия, Германия, Белгия и Ирландия. Въпреки това, казусът е спорен и зависи от вкуса на всеки.

А като стана въпрос за вкус, отпивайки от студената чаша бирено удоволствие, се питаме: „Какви са реалните съставки на бирата, как и по какъв начин е създадена? Наистина ли съществува „музей на бирата“ , който представлява къща, облицована с кенчета?“. Ако си мислите, че това е странно, вижте следващите факти за бирата.

Наздраве!

Какво съдържа бирата?
Изненадващо, но предимно вода. В някои региони тя служи за направата на определен „сорт“ бира. Например бирите от типа Гинес са направени благодарение на твърдата и богата на минерали ирландска вода.

Откъде идва бирата?
Счита се, че бирата за пръв път започва да се произвежда в Древен Египет. Консумирали я нефилтрирана през сламки, а богатите египтяни си купували дори златни сламки за тази цел.

Според други теории бирата започва да се произвежда в Древен Шумер. Химните към богинята Нинкаси, записани на глинени плочки през ХІХ век пр.н.е. , представлявали едновременно и рецепти за бира.

Сватбено удоволствие
Във Вавилон преди около 4 хиляди години съществувала традиция след сватбата на младите влюбени тъстът да пои с бира зетя си в продължение на цял месец. Вместо „меден месец“ - „бирен месец“!!!

За бира просто свирни!
Преди време в някои от английските барове бирата се е сервирала в халби със специална добавка – свирка. Така ако клиентът искал още бира, било достатъчно просто да свирне.

Бирен часовник
На главната порта на град Трутнов, Чехия, имало часовник (през XVI в). Звънът му уведомявал хората, че е време да се прибират от кръчмите. Нарушението на това правило обикновено се наказвало с глоба и забрана за посещение на нощни заведения.

Като заговорихме за звън
В полския град Гданск съществува т.нар. „бирена камбана“. Тя служела за да даде начален старт на пивниците.

Работа мечта!
В една от бирариите на австралийския град Мелбърн съществува служител, чиято работа е да помирисва измитите бирени бутилки. Задачата е проста – да провери дари бутилките не миришат на керосин, тъй като това вещество е с много силен и устойчив мирис, дори и след обилно измиване с вода.

Супертест за качество
Освен дегустацията и наблюдението, членовете на местната управа в някои чешки градове тествали по доста интересен начин качеството на бирата. Пивоварът бил длъжен да излее една бъчва бира върху дъбова пейка. Седящите на тази пейка носили кожени панталони и ако те не залепнат за определено време, продажбата на партидата се забранявала.

Една малко по-различа употреба на бирата
В Замбия ловят гризачи с помощта на бира. Схемата е проста – бирата се смесва с мляко и получената смес се разлива на различни места в помещенията. На сутринта мишките са толкова приятно замаяни, че изобщо не оказват съпротива.

Бира против холера
Безспорно са доказани множество полезни свойства на бирата върху човешкия организъм, включително противодействието ѝ върху някои болести. Във времето на развилнялата се холера докторите са открили, че един от лековете за тази страшна болест е именно бирата. Наблюдавали как бацилите умират след продължителен престой в лечителната напитка. Може би затова епидемията от холера в Европа рядко взимала за жертва работници в пивоварни…

Източник: 10te.bg

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе