Дали големите бели акули са унищожили гигантския мегалодон?

14 Феврурари 2019, 8:00
817
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Голямата бяла акула може да е унищожила гигантския мегалодон.

Милиони години преди да се появят човешки същества, вид на акула, която нараства до 18 метра дължина, се е разпростряла над океаните. Базирайки се на фосилните данни, учените подозират, че гигантския мегалодон е умрял преди около 2,6 милиона години, като по това време много други морски видове са изчезнали. (Изследователите дори наскоро предположиха, че масовото загиване може да е резултат от близката свръхнова.)

Но учените може би са изчислили времето на смъртта на мегалодона с около 1 милион години.

За статия, публикувана днес (13 февруари) в списание PeerJ, изследователите преразгледали вкаменелостите на мегалодоните в Калифорния и Баха Калифорния, Мексико, където са открити много примери за огромни риби.

Има ясни доказателства, че до около 3.6 милиона години мегалодоните са били живи в океана. Но след това нещата се изкривяват. Вкаменелостите, датирани между 2,6 милиона и 3,6 милиона години, имат проблеми. Много от вкаменелостите изглежда са се изместили в околните скали по начини, които усложняват методите за датиране, които учените използват.

Но ако мегалодоните са изчезнали преди 3.6 милиона години, те не са били част от тази масова морска изчезване. И така, какво ги е убило?

Изследователите в новото проучване са предположили, че огромните акули са превъзхождани от по-малък, по-съвършен хищник.

Големите бели акули са се появили в океаните преди около 4 милиона години, само 400 000 години преди преразгледаната дата на смъртта на мегалодона.

"Предлагаме, че това кратко припокриване (преди 3.6 до 4 милиона години) е било достатъчно време за големите бели акули да се разпространят по целия свят и да надживеят гигантския мегалодон през целия му обхват, като го подтикнат към изчезване", се казва в изявление.

Boessenecker също така предположи, че цялата идея за внезапно изчезване на морето преди 2.6 милиона години може да бъде артефакт на пропуски в полезни изкопаеми, а не в резултат на някакъв "катаклизъм" като супернова.

Що се отнася до големите бели акули, ако знаят какво е убило гигантския мегалодон, те си мълчат.

Източник: LiveScience

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе