Да посетим Братислава - история, култура, кухня

1 049
Братислава е столицата и най-големият град в Словакия. Намира се в югозападната част на страната и е разположен на двата бряга на река Дунав.

Братислава е културен, политически и стопански център на Словакия. Това е един невероятно красив град, който ще ви заплени със своята история, архитектура и традиции. Представяме ви няколко причини да посетите Братислава.

Замъкът "Братислава"

Построен преди 10 века, този замък се намира точно по средата на града. От него се открива прелестна гледка към Дунав и към голяма част от града. Тук се намира историческият музей и резиденцията на правителството.

Катедралата "Св. Мартин"

Тя е разположена в западната част на стария град на Братислава. Това е най-старата, най-красивата и най-голямата църква в града. Тук по време на Унгарското кралство са се състояли коронациите и сватбите на кралското семейство. Малките златисти коронки по улиците, с които Старият град е осеян, бележат пътя на коронацията.

Мостът "Словашко народно въстание"

От катедралата "Свети Мартин" и Замъкът се разкрива прекрасна гледка към този мост. Той е построен по времето на комунизма и за направата му е разрушена голяма част от Стария град. Заради кръглата постройка отгоре, наподобяваща летяща чиния, е известен из целия свят като "мостът НЛО". Определено това е гледка, която си заслужава. Можете да се качите до "чинията", където се помещава и ресторант, срещу такса от няколко евро.

Бронзовите статуи

Разположени на различни места в Стария град, четирите бронзови статуи са забележителност, която трябва да видите, и са основно място за снимки и селфита. Едната е на работник, който се подава от канал на улицата, втората изобразява фотограф, третата е на френски войник, който се подпира на пейка, а четвъртата - на ренесансов джентълмен, вдигнал шапката си високо в ръка.

Словашките супи и бири

В заведенията могат да се опитат вкусни местни ястия като халушки с пръжки и словашки полиевки. За любителите на бира пък съществува наистина огромно разнообразие от десетки марки. Силно Ви препоръчваме да опитате местната Zlatý Bažant, както и чешките Velkopopovický Kozel, по-позната и само като Kozel, и Pilsner Urquell, разбира се - задължително наливни!

Синята църква

Тя се намира в източния край на Стария град и синият ѝ цвят е наистина впечатляващ. Заради него църквата често е сравнявана с кулинарни изкушения като торта и бонбони.

Старата сграда на кметството

Старата сграда на кметството се намира в центъра на града. Тя е най-старото кметство в Словакия и една от най-старите каменни здания в Братислава. Направена е в готически стил и е завършена през 15 век.

Кварталът "Петржалка"

Той се намира на южния бряг на река Дунав и е доста интересна забележителност. Сградите тук са боядисани във всички цветове на дъгата и са прекрасна гледка. Кварталът е разделен на две от воден канал и има огромна зелена зона.

Виктор Румпелмайер

Австрийският архитект Виктор Румпелмайер е роден в Братислава. Неговият стил съчетава характерният за 19 век виенски стил с италиански и френски влияния. След Освобождението той осъществява и няколко проекта в България. Някои от тях са първото преустройство на Княжеския дворец в София през 1880-1882 г. и летния дворец на княз Александър Батенберг край Варна през 1882-1885 г.

Крепостта "Девин"

Намира се на близко разстояние от самата Братислава, до там се движи и градски транспорт. Замъкът е свидетел на славата и падението на Велика Моравия и е взривен от армията на Наполеон. По-късно обявен за национален паметник на културата на Словакия.
А тук са живели самите Кирил и Методий!!!

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе