Чаят намалява риска от Алцхаймер с до 86%

16 Април 2019, 7:47
530
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Пиененето на чай е свързано със сериозно намаляване на риска от влошаване на когнитивната функция при възрастните хора, разкрива ново изследване.

Една чаша чай на ден намалява когнитивното влошаване при хората над 55 години с 50%.

При тези, които имат генетично предразположение към болестта на Алцхаймер, намаляването на риска се увеличава до 86%!

Това, което е наистина интересно, е, че не е имало значение какъв чай се пие: черен, зелен или друг.

Единственият важен фактор, е чаят да е бил сварен от чаени листа.

“Въпреки, че изследването е било извършено върху възрастни азиатци, резултатите може би важат за всички раси,” коментира Д-р Фенг Лий, водещ автор на изследването.

“Нашите изследвания ще имат важни последствия за предотвратяването на деменция. Дори висококачествените медикаменти срещу неврокогнитивни заболявания като деменцията не дават желания резултат, а и настоящите превантивни стратегии за справяне с нея са далеч от приемливи.”

Чаят е една от най-разпространените напитки в света. Данните от изследването предполагат, че една проста и евтина промяна на дневната рутина като въвеждането на ежедневната чаша чай може сериозно да намали опасността от развитието на нервно-когнитивни заболявания в по-напреднала възраст.

Изследването е анализирало данни от 957 китайски граждани, които са били изследвани между 2003 и 2005 година.

Източник: PsyBlog

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе