Бира след тренировка - полезна ли е наистина?

15 Ноември 2019, 17:35
153
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Гледали ли сте онези реклами, в които спортисти са се събрали на по бира след тренировка? А може би и вие и вашите приятели, с които тренирате, сте се насочвали към бара, директно след залата?

Във всички случаи, има доста дискусии дали е добре да се пие бира след тренировка. Привържениците на идеята твърдят, че бирата осигурява въглехидрати и електролити, като и двете се изчерпват по време на интензивни тренировки. Има и друга гледна точка, а именно социалния аспект на това да изпиете по бира като отбор, като това е добър начин да се сплоти колектива и да се постигнат по-високи резултати.

Тоест пиенето на бира след тренировка е нещо като получаване на хранителни и социални ползи от една бутилка?

Не точно. Идеята за бирата като инструмент за възстановяване на силите след натоварванията е по-скоро маркетингов трик и легенда. Елитните спортисти не биха се обърнали към тази напитка, макар че много хора вярват на рекламите, тъй като бирата всъщност не носи никаква хранителна стойност.

Какво казват учените?

Да, вярно е, че бирата осигурява някои електролити, които регулират баланса на течностите и играят роля в мускулното съкращение, а също така и въглехидрати, които са основен източник на енергия, дори и полифеноли, действащи като противовъзпалително средство. Въпреки това, любимата напитка съдържа главно калиеви електролити, които в действителност почти не се губят в тренировъчния процес. Това, от което имате нужда е натриев хлорид, който е основния, който се изхвърля чрез потта, а бирата няма да ви го осигури.

Що се отнася до въглехидратите, те са в налични в бирата, но идват на много висока цена. Причината е, че тялото ви трябва да изразходи много хранителни вещества, особено витамини от група В, за обработването на алкохола, което допълнително натоварва черния дроб и отклонява ресурсите от останалата част на тялото ви.

Всички тези хранителни вещества биха се използвали по-добре за възстановяването на мускулите и поддържането на производството на гликоген (това е съхранената форма на бързодействащите въглехидрати, с които се подхранвате при високоинтензивни упражнения).

Как алкохолът вреди на възстановяването ни след тренировките?

Алкохолът е дехидратиращ, което е обратното на това, което искате да веднага след тренировка. Обезводняването ще забави възстановяването ви и ще попречи на постигането на ползи от "блъскането" в залата.

След като мускулите вече са дехидратирани от тренировката, бирата допълнително изважда водата от тях и така те нямат възможност да се регенерират бързо и качествено.

През 2014 година е публикувано проучване, в което се доказва, че консумацията на алкохол намалява синтеза на протеини в мускулите с от 24 до 37 процента, след проведена силова, кардио или високоинтензивна тренировка. Тук е важно да се спомене, че става въпрос за по-големи количества алкохол, а не само една бира или чаша вино.

Въпреки това, ако искате да имате максимални ползи от тренировъчния процес, по-добре избягвайте пиенето на бира.

Източник: framar.bg

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе