България тайно купи портрет на Батенберг на търг

28 Януари 2019, 21:33
510
Българската държава, посредством министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща във Виена.

"Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория.“, коментира след приключването на наддаването ресорният министър Боил Банов, на което той присъства лично.

Виенската аукционна къща "Доротеум" поиска първоначална цена за портрета на княз Александър I Батенберг между 12 000 и 15 000 евро.

Картината е с размери 157 х 100 см и представя българския княз в униформа с медали. Рамката на портрета е с позлатена дървена резба, украсена с корона, скиптър и императорско кълбо.

"Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни Боил Банов, цитиран от пресцентъра на МК.

Освен най-известният оригинален портрет на Княза с владетелски инсигнии от художника Карл Дилиц, той е купил и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг за княз от Великото Народно събрание на България.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе