9 април - Георги Минчев щеше да навърши 76

591
Георги Минчев е известен български поп и рокпевец, музикант и композитор. През 90-те години е популярен като фронтмен на супергрупата Стари муцуни.

Роден е в София през 1943 г. Завършва специалност "Външна търговия" във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС). Като студент печели Първа награда на фестивала "Златният Орфей" с прочутата песен на Борис Карадимчев и Богомил Гудев "Бяла тишина" в акомпанимент на "Щурците" и струнен квартет "Димов".

Пее от началото на 60-те години. Възпява биреното шише с песента "Няма бира". Той е един от основоположниците на българската рокмузика (заедно с Бъндараците). През 1967 г. работи с Щурците, а през 1968 – 1969 г. със Сребърните гривни. По това време пее кавъри на Клиф Ричард, Джери Лий Луис, Елвис Пресли и Литъл Ричард. Най-известните песни на Георги Минчев от ранното му творчество са "Бяла тишина" (с която печели Мелодия на годината и Първа награда на фестивала "Златният Орфей"), "Снегът на спомена" и "Сребърни ята".

Минчев следва телевизионна режисура в IAD Брюксел и я завършва през 1977 г. Записва малко известни в България песни на френски език. След завръщането си работи в Радио "София" и Българска национална телевизия. Бил е водещ на конкурсите "Песни на седмицата", "1 до 5" и "Младежкия конкурс за забавна песен". Нашумява отново с песента "Блажени години", чиято музика е кавър на американска кънтри-мелодия. През тези години Георги Минчев изпява и химна "Българският рок". Така се казва и дебютният му албум, издаден през 1987 г.

След демократичните промени се превръща в площаден певец, бард на демократичните промени. Заедно с Петър Гюзелев създава групата "Стари муцуни" през 1991 г. В нея членуват още и Иван Лечев, Ивайло Крайчовски и Георги Марков. Формацията участва на фестивала в Ла Рошел през 1992 г., а през 1994 г. издава албума си "Бира, секс и рокендрол". Хитове стават песни като "Българско реге", "Кръчмата на Спас" и "Гадже бонбон".

Почива на 18 февруари 2001 г. на 57 години в София.

В чест на Георги Минчев и неговото наследство за българската рокмузика, всяка година се провежда рок-фестивал "Цвете за Гошо" в София, на сцената в Южния парк, но през първите години се провеждаше пред царския дворец. В рамките на два или три дни на сцената се изявяват десетки български рокгрупи, сред които обикновено присъстват начинаещи млади групи, както и различни формации на неговите стари приятели като Васко Кръпката, Милена, "Стари муцуни" и др.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе