5 прости начина за облекчаване на стреса и тревожността

8 Март 2019, 20:10
548
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Всеки от време на време изпитва стрес и тревожност. Най-често стресът възниква, когато срещнете разочароваща ситуация или сте изправени пред дилема. Социалният натиск, тежките натоварвания и финансовите нестабилности също причиняват стрес, който може да намали производителността, да причини здравословни проблеми или да доведе до хронични симптоми на тревожност или депресия.

Стресът атакува вашата надежда, воля и ви прави уязвими. Лесно се дразните и реагирате на дребни въпроси. Може да страдате от промени в настроението и поведението ви става непредсказуемо. Може да изглежда трудно или невъзможно да избягате от стреса, но в крайна сметка можете да се противопоставите. Опитайте тези прости техники за облекчаване на стреса.

1. Упражнение

Упражнението има неограничени ползи за човешкото тяло и борбата със стреса е една от тях. Изследванията показват, че хората, които се упражняват ежедневно, са по-малко склонни да изпитват безпокойство. Упражнението предизвиква следните ефекти:

Намалени стресови хормони: Редовните упражнения намаляват хормоните на стреса и освобождават емдорфини, които усилват настроението ви.

Подобрен сън: Упражнението подобрява качеството на съня. Ако получите достатъчно сън, автоматично ще започнете да се чувствате по-добре.

Повишена самоувереност: Ще се почувствате по-уверени в себе си и ще мислите постепенно след добра тренировка.

Можете да отидете на сутрешна разходка, изкачване и йога. Медитациите, като кръговото дишане, също са полезни в борбата със стреса. Ако сте физически активни, умът ви ще остане здрав и самоуверен. Упражнението е добро за вашето психично благосъстояние и повишава имунната система.

2. Намалете приема на кофеин

Може да си мислите, че кафето ви държи сутрин, но значително повишаване на нивата на стрес е свързано с прекомерната употреба на кофеин. Кафето стимулира адреналина в тялото ви, което може да ви даде тласък, но по-късно ще почувствате увеличена умора и възможни нарушения в цикъла на съня. Средно по-малко от 3 чаши на ден е умерено ниво на консумация на кофеин. Въпреки това, за хората, чувствителни към кофеина, отказването на кафето е най-доброто решение.

3. Правилна диета

Стресът оказва отрицателно въздействие върху кръвния поток и кръвното налягане. Здравословната диета е необходима за преодоляване на хроничния стрес. Вместо да ядете скорбяла или сладки храни, опитайте със заместващи плодове и зелени листни зеленчуци. Плодовете имат витамин Е, а зеленчуците имат каротеноиди, които подобряват притока на кръв към мозъка. Рибата има омега-3 мастни киселини, които са отговорни за понижаването на хормоните на стреса. Питателни храни като боровинки и влакнести плодове имат положителен ефект върху функционирането на мозъка.

4. Дъвка

Друг интересен начин за намаляване на стреса е дъвката. Мозъкът на човек, който дъвче дъвка генерира специфични видове вълни. Тези вълни приличат на тези, които се произвеждат от мозъка на щастлив човек. В допълнение към това, дъвката подобрява притока на кръв, което естествено намалява тревожността.

5. Прекарвайте времето си с любими хора

Няма заместител на времето, което прекарвате с близките си. Социалната подкрепа ви помага да преминете през стресови моменти. Чувствате се много слаби и уязвими в стресови условия, здравите приятелства помагат в такива моменти и повишават настроението.

Когато прекарвате времето си с близките си приятели и членове на семейството, се чувствате важни и чути. Можете да изразявате по-свободно своите мнения и чувства. Когато говориш от сърце, се чувстваш по-лек. В резултат на това няма да за;иклите по даден въпрос или да се включите в самонараняващи мисли.

Източник: Psychologytoday.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе