5 начина, по които взаимоотношенията ни влияят на нашето здраве

9 Март 2019, 18:53
456
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Хората, които са женени, имат по-добро здраве, но просто да имат този партньор не е достатъчно, за да извлекат ползи. Връзката трябва да бъде добра. Токсичните взаимоотношения могат да бъдат по-лоши за вашето здраве, отколкото никаква връзка. Според скорошен преглед на литературата на Janice Kiecolt-Glaser и Stephanie Wilson, ето пет начина, по които най-интимните ни отношения могат да повлияят на нашето здраве:

1. Хората, които имат по-високо качество на връзките, обикновено живеят по-дълго. Всъщност, имайки добри, поддържащи взаимоотношения, е един от най-силните предсказатели на смъртността (дори по-силен от отказването от тютюнопушенето, според мета-анализ, извършен от Holt-Lunstad и колеги през 2010 г.).

2. Хората в отношенията с по-високо качество спят по-добре. Ако сте по-щастливи във връзката си, сте склонни да спите по-добре и вашият партньор може да се възползва също! В обратна посока - хората в по-напрегнати и нещастни отношения изпитват влошаване на съня с течение на времето (Yang et al., 2013)

3. Враждебна връзка. Това може да доведе до увеличаване на теглото. Стресът и депресията са свързани с увеличаването на теглото, а Kiecolt-Glaser и колегите откриват, че двойките, които са имали по-враждебни взаимодействия по време на конфликта, са имали по-ниска консумация на енергия след хранене (изгарят по-малко калории). Съпружеските раздори също увеличават вероятността да се обърнете към по-малко здравословна, комфортна храна с високо съдържание на мазнини.

4. Хората в затруднени отношения имат по-малка полза от здравните интервенции. Хората, които са депресирани и в неравностойни отношения, не изпитват същите ползи от лечението на депресия, основано на лекарства или терапия, както хората в отношения с по-високо качество. От друга страна, когато хората могат да лекуват своите проблеми в отношенията, много от техните здравословни проблеми показват и подобрения.

5. Здравето на партньора ви е от значение за вашето здраве. Партньорите в отношенията вероятно ще споделят много от едни и същи здравни поведения и емоционални преживявания, особено ако са близки. Тези споделени моменти водят до подобни здравни резултати. Но повече от това, партньорите могат да влияят един на друг. Ако един партньор е със затлъстяване, рискът от затлъстяване на другия партньор почти се удвоява. Добрата новина - ако един партньор се подложи на лечение за здравословен проблем, другият също може да подобри своето здравословно състояние!

Нашите взаимоотношения и здраве са тясно свързани - лошата борба със съпруга може да влоши съня ви или да доведе до лошо хранене. Тези здравни поведения влияят на вашето настроение и физическо здраве. Ядосан и лош? Това може да повлияе на начина на взаимодействие с партньора ви. Когато се сблъскате със значителен риск за здравето, качеството на връзката ви може да играе роля в това колко добре се справяте с този здравен риск и да реагирате на лечението. Трудният брак и партньорът, който не подкрепя или е прекалено контролиращ, може да попречат на възстановяването. От друга страна, подкрепящият и уверен партньор, който е отзивчив и вярва във вас, може да ви помогне да се възстановите по-бързо. И докато се възстановявате, вашият партньор може да получи някои от страничните ползи от вашия здравословен начин на живот.

Източник: Psychologytoday.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе