4-те най-пристрастяващи вещества на Земята - какво правят на мозъка ви

13 Януари 2021, 20:28
602
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Кои са най-пристрастяващите наркотици? Този въпрос изглежда прост, но отговорът зависи от това кого питате.
От гледна точка на различни изследователи, потенциалът за пристрастяване към наркотици може да се прецени по отношение на вредата, която причинява, уличната стойност на дрогата, степента, до която тя активира допаминовата система на мозъка, за степента, до която дрогата причинява симптоми на загуба и колко лесно може да се закачи човек.

Има и други аспекти за измерване на пристрастяващия потенциал на даден наркотик, а има и изследователи, които твърдят, че никоя дрога не е задължително пристрастяваща. Като се има предвид разнообразната гледна точка на изследователите, един от начините за подреждане на наркоманиите е да поискате експертни мнения.
През 2007 г. Дейвид Нът и колегите му помолиха експертите по пристрастяване да направят точно това - с някои интересни открития.

1. Хероин

Експертите на Nutt et al. Класифицират хероина като най-пристрастяващия наркотик, като му дават оценка 3 от максималния резултат 3. Хероинът е опиат, който причинява повишаване на нивото на допамина в мозъчната система до 200% при опитни животни.

Хероинът също е оценен като втората най-вредна дрога по отношение на вредите както за потребителите, така и за обществото. Пазарът на незаконни опиати, включително хероинът, се оценява на 68 милиарда долара в световен мащаб през 2009 г.

2. Кокаин

Кокаинът влияе директно при използването на допамин от мозъка за предаване на съобщения от един неврон към друг. По същество, кокаинът пречи на невроните да прекъснат допаминовия сигнал, което води до анормално активиране на начините за наслада на мозъка.

При експериментите върху животни кокаинът е довел до повишаване на нивата на допамина повече от три пъти от нормалното ниво. Изчислено е, че между 14 и 20 милиона души по света използват кокаин и че през 2009 г. пазарът на кокаин е на стойност около 75 милиарда щатски долара.

Висококачественият кокаин е класиран от експертите като третият най-увреждащ наркотик. Около 21% от хората, които опитат кокаин, ще станат зависими от него. Кокаинът е подобен на други пристрастяващи стимуланти, като метамфетамин - който става все по-голям проблем, тъй като става все по-разпространен - и амфетамин.

3. Никотин

Никотинът е основната съставка на тютюна. Когато някой пуши цигара, никотинът бързо се абсорбира от белите дробове и се доставя в мозъка. Експертните групи на Nutt et al са оценили никотин (тютюн) като трето най-зависимо вещество.

Повече от две трети от хората, които са се опитвали да пушат, са станали зависими от този вреден навик. През 2002 г. СЗО изчислява, че има повече от 1 милиард пушачи и се смята, че до 2030 г. тютюнът ще убива повече от 8 милиона души годишно.

Лабораторните животни имат смисъл да не пушат. Въпреки това при изследвания, плъховете биха натиснали бутон, за да получат никотин директно в кръвта си - и това води до повишаване на допаминовите нива в системата на мозъка с около 25-40 процента.

4. Алкохол

Въпреки че е законен в повечето страни по света, алкохолът е отбелязан от експертите на Nutt et al., 1.9 от максимум 3.

Алкохолът има много ефекти върху мозъка, но при лабораторни експерименти върху животни той увеличава нивата на допамин в системата за възнаграждения на мозъка с 40-360 процента - и колкото повече животните пият, толкова повече се увеличават нивата на допамина.

Около 22% от хората, които са опитвали алкохол, ще развият зависимост от алкохола в някакъв момент от живота си.

Според СЗО 2 милиарда души са употребили алкохол през 2002 г. и повече от 3 милиона души са загинали през 2012 г. поради увреждане на тялото, причинено от пиене.

Алкохолът е класиран като най-вредния наркотик от други експерти.

Източник: Science Alert

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе