4 октомври 1957 г. - изстрелян е Спутник 1 - първият изкуствен спътник около Земята

4 Октомври 2020, 14:53
554
Снимка: wikipedia.org
Снимка: wikipedia.org
Спутник-1 (от руски, в превод "Спътник-1") е първият изкуствен спътник, изстрелян около Земята. Изведен е в ниска околоземна орбита от Съветския съюз на 4 октомври 1957 г. и е първият от поредицата спътници по космическата програма Спутник. Неочакваната новина за успеха на Спутник-1 разпалва "спътникова криза" в САЩ и нагорещява космическата надпревара по време на Студената война. Изстрелването на спътника предизвиква нови политически, военни, технологични и научни събития.

Спътникът е изстрелян във връзка с Международната геофизична година от секретния 5-ти научноизследователски полигон на Министерството на отбраната на СССР "Тюра-Там" (получил впоследствие явното наименование космодрум Байконур) в Казахска ССР с ракета-носител Р-7. Спътникът се движи със скорост 29 000 km/h, като извършва една обиколка за 96,2 минути.

По време на своя полет спътникът излъчва радиосигнали на честоти 20,005 и 40,002 MHz, които са улавяни от радиолюбителите по света. Сигналите се излъчат 22 дни, до 26 октомври 1957 г., когато батериите на предавателя се изчерпват. Спутник-1 изгаря при навлизането си в атмосферата на Земята на 4 януари 1958 г., след като изминава 60 млн. km и престоява 3 месеца в орбита.

Корпусът на спътника е направен от две полусфери, съединени с 36 болта. Херметичността на съединението е осигурена от гумено уплътнение. На борда си е имал два радиопредавателя (с честоти 20,005 и 40,002 MHz). Те са специално избрани, за да може да се приемат от радиолюбителите. Спътникът е тежал около 83 килограма.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе