14 декември 1883 година - роден е създателят на Айкидо

14 Декември 2020, 19:02
665
Морихеѝ Уешѝба е майстор на бойните изкуства и създател на Айкидо. Известен е като О Сенсей ("Великият учител") сред айкидистите.

Уешиба е роден на 14 декември 1883 г. в префектура Уакаяма (днес Танабе).

Айкидото, създадено от Уешиба е силно повлияно от изучаваното от него Дайто-рю айки-джуцу, на което е обучен от Сокаку Такеда. В духовен аспект, той е повлиян от Онисабуро Дегучи, основател на пацифистката шинтоистка секта Омотокю.

По време на детството си, семейството му живее в Майзуру, префектура Киото. О Сенсей прекарва известно време като фермер в Хокайдо заедно със съпругата си. След това пътува до Китай и Монголия.

През 1927 г. Уешиба се мести в Токио, където основава първото си доджо, което съществува днес под името Хомбу Доджо. През 1942 г. напуска Токио и се мести в префектурата Иуама. Там за пръв път е използван терминът "айкидо". Уешиба печели национална известност като вещ майстор на бойните изкуства след като побеждава императорски морски офицер - майстор на кендо в бойна среща в Токио. През 1946 г. Морихиро Сайто започва да учи при О Сенсей в Иуама, като този процес продължава до смъртта на Уешиба през 1969 г. През 1959 г. Ицуо Цуда също започва да учи при О Сенсей. Морихиро Сайто става пазител на айки-храма в Иуама след смъртта на О Сенсей.

Синът му Кишомару Уешиба става вторият дошу, официалният наследник и поддръжник на айкидо, до смъртта си на 4 януари 1999 г. Днешният дошу е синът на Кишомару Уешиба - Моритеру Уешиба.

Морихей Уешиба почива на 85-годишна възраст на 26 април 1969 г.

Много от днешните най-добри шихани са ученици на О Сенсей.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе