27 август - роден е бащата на книгоиздаването в България

411
Христо Груев Данов (по-известен като Христо Г. Данов) e български възрожденски учител и книжовник, родоначалник на книгоиздаването в България.

Роден е на 27 август 1828 г. в град Клисура. Първоначално учи в местното килийно училище. След него продължава образованието си в класното училище на Сава Радулов в Панагюрище, а по-късно и в Копривщица при Найден Геров и Йоаким Груев.

През 1849 става помощник-учител в Пловдив. Основава първото неделно училище в Стрелча през 1850 година. От 1854 г.. е учител в школата на Найден Геров. Основава класно училище и читалище в родния си град Клисура.

През 1857 година заедно с учителя Ячо (Йоаким) Трувчев и книговезеца Нягул Бояджийски учредява "Дружествена книговезница". Постепенно дружеството се прераства в книжарница и издателство. През 1862 година то се преименува на "Книгоиздателство Хр. Г. Данов и с-ие". Като съдружник се включва и Йоаким Груев. Основават се клонове в Русе, Велес, София и Лом. В периода 1869-1876 издава списание "Летоструй или домашен календар". От 1878 година започва да издава първия общобългарски вестник, наречен "Марица". Издава първите стенни географски карти в България.

Приет е за дописен член на Българското книжовно дружество през 1881 година, а през 1900 година е избран и за почетен член.

През 1882 година става народен представител в Областното събрание на Източна Румелия.

Кмет е на град Пловдив от 2 ноември 1896 до 12 април 1899 година. За работата си като кмет Данов отказва да получава заплата. По време на неговия мандат е изработен първият градоустройствен план на Пловдив от бележития архитект Йосиф Шнитер.

Почива на 11 декември 1911 година. Погребан е в съборната църква "Света Богородица".

Внуци на Христо Г. Данов са юристът Христо Данов (1922–2003) и историкът Христо Данов (1908–1997).

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе