10 причини, че самотата е добра за вас

5 Феврурари 2019, 8:57
538
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Всички искаме да обичаме и да бъдем обичани, а понякога дори сме готови да пожертваме собственото си щастие заради любовта. Но се оказва, че отношенията могат да бъдат наистина неудобни за личностното израстване и развитие. Докато вашите самотни години могат да се считат за най-продуктивното време в живота ви.

Ето и 10 причини, поради които всъщност е добре да бъдем сами и какви ползи може да извлечем от това.

10. Можете да правите каквото искате

Вкусовете се различават и тези, които са били във връзка от дълго време, знаят това като никой друг. Какво да хапнете за вечеря, каква музика да слушате по време на сутрешната тренировка, дали да пазарувате или да играете футбол - винаги имате такива малки спорове с партньора си, въпреки че не искате да нараните чувствата им.

Когато си сам, имаш възможността да правиш каквото си искаш и никой няма да те обвинява за твоя избор. Не е нужно да обмисляте нуждите и вкусовете на друг човек и това е най-добрата свобода, която можете да имате.

9. Не е нужно да жертвате своя комфорт

След тежък работен ден, вероятно нямате желание да приготвяте здравословна вечеря или да се биете за одеалото през нощта. И вие със сигурност не обичате да носите това стегнато копринено бельо, което вашият приятел харесва толкова много, всеки ден. Самотните хора са в безопасност от всички тези малки неудобства и това им помага да се чувстват по-удобно.

В действителност, от някои проучвания вече е доказано, че самотата е най-добрият начин да се гарантира спокойна нощ. И, както вероятно знаете, тези, които спят добре, са склонни да имат по-силна имунна система, по-здрави сърца и по-малък риск от инсулт или диабет.

8. Изглеждате по-добре

Хората, които са във връзка, обикновено придобиват нездравословни навици и наддават на тегло по-бързо. Това наддаване на тегло изглежда пряка последица от ухажване и срещи - за да прекарват времето си заедно, двойките обикновено избират да гледат телевизия, да ходят на кино, да се хранят навън и други пасивни дейности.

Уединението ви дава възможност да се концентрирате и да работите върху тялото си. Всъщност някои проучвания показват, че е по-вероятно отделните хора да се упражняват редовно и да отговарят на препоръчаното количество седмична физическа активност. Затова изглеждат по-добре и по-тънко от женените си връстници.

7. Поддържате връзка с приятелите си

Ако имате връзка, често трябва да жертвате личната си свобода. Не е лесно да намериш време да излизаш с приятелите си, защото винаги имаш партньор, с който да се съобразяваш. Това не е твърде трудно за разбиране - двойките прекарват много време заедно, за да могат да развият и подобрят връзката си.

Напротив, самотните хора са много по-склонни да се социализират със своите приятели и съседи лично и чрез социалните медии, а също и по-често да посещават различни социални дейности. Така че едно от предимствата да бъдеш сам е, че самотата ти помага да излезеш от зоната си на комфорт, да създадеш много нови приятели и да поддържаш връзка със старите.

6. Задавате свой собствен график

Когато сте сами, вие носите отговорност само за себе си. Само си представете - вече не трябва да пренареждате графика си, защото вашият партньор не иска да ходи в ресторант с вас или изведнъж се разболее. Вместо това, можете да си направите собствени планове и нищо не може да ви задържи.

Самотните хора имат пълен контрол над времето си. Вечеряйки през нощта, пътувайки в друга страна през уикенда, отивайки на кино рано сутрин - няма ограничения, правилата са твои.

5. Чувствате се по-спокойни

Когато сме във връзка, непрекъснато анализираме поведението си в определени ситуации, защото се тревожим за нашето бъдеще като двойка. Страхуваме се да правим грешки, които биха могли да изплашат любимите ни хора и това създава допълнителен натиск в нашия живот.

Да бъдеш сам значително намалява нивата на стрес и тревожност и те учи как да контролираш по-добре емоциите си. Така че, когато не се налага да се справяте с романтични проблеми, вие ставате психически по-силни и започвате да се чувствате по-спокойни.

4. Ставате по-продуктивни

Самотата подобрява концентрацията ви и увеличава производителността ви. Ето защо повечето художници, музиканти и автори се опитват да премахнат всички смущения и прекъсвания, когато работят.

Така че, вместо да чатите с партньора си цял ден, най-накрая можете да се концентрирате върху работата си. Това ще ви помогне да получите повече работа в по-кратък период от време и вероятно ще изградите по-успешна кариера.

3. Определяте собствените си приоритети

Когато сте във връзка, често трябва да вземете предвид мнението на партньора си. Ето защо повечето двойки прекарват много време в планиране на сватби, ваканции и други важни събития. Въпреки това, те никога не планират как да извлекат максимума от собствения си живот и това ги оставя дълбоко недоволни.

2. Спестявате енергия

Може да е много изтощително да поддържате връзката си с някои хора жива. Така че, ако чувствате, че вашият партньор буквално изсмуква енергията ви, това може да е знак, че сте несъвместими един с друг и е по-добре да бъдете сами, отколкото да жертвате живота си за нищо.

Най-важното нещо, което трябва да разберете е, че няма нищо лошо в това да си сам. Напротив, когато избягваме погрешни хора, правим избор и създаваме пространство за привличане на най-добрите хора в нашия живот. Междувременно можете да превърнете свободното си време и енергия в нещата, които наистина ви интересуват и просто да се наслаждавате на живота си.

Също така е важно да сте сигурни, че живеете най-добрия си живот като личност, а почивката от романтична връзка може да помогне с това. Самото прекарване на времето може да ви даде възможност да прецените какво е важно за вас и да създадете собствени цели според истинските си страсти. Само тогава ще можете да сте сигурни, че има цел в живота ви.

1. Познавате истинската си същност

Нашите близки обикновено допринасят за това как формираме нашето мнение за живота и себе си като личности. Ето защо да бъдеш сам без никакви разсейвания около теб може действително да ти даде възможност да изчистиш ума си и да преосмислиш ценностите си.

Когато слушате вътрешния си глас, можете да правите избор без външни влияния. В резултат на това започвате да се чувствате по-комфортно и уверено в това, което наистина сте.

Източник: Bright Side

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе