10 неща, които успешните и щастливи хора правят по различен начин

24 Януари 2019, 14:03
1 078
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Успехът не гарантира щастие. Д-р Травис Брадбъри споделя уникалните навици на онези, които владеят и двете.

Постижението рядко създава усещането за дълготрайно щастие. След като най-накрая постигнете целта, която преследвате, две нови цели се появяват на хоризонта.

Ние жадуваме за нови постижения, защото бързо привикваме към това, което вече сме постигнали. Това привикване към успеха е неизбежно, тъй като е разочароващо и е по-мощно, отколкото си представяте.

Ключът към преодоляване на привикването е да преследваме, "трайни постижения". За разлика от постиженията, които създават мимолетното щастие, удоволствието от трайните постижения трае дълго след първоначалната радост. Продължаващите постижения са толкова критични, че отделят онези, които са успешни и щастливи от онези, които винаги искат повече.

Изследователите от Harvard Business School изучават този феномен, като интервюират и оценяват професионалисти, постигнали голям успех. Целта е била да се разбие това, което тези изключителни професионалисти са направили по различен начин, за да се постигне дълготраен и пълноценен успех.

Изследователите открили, че хората, които са били успешни и щастливи в дългосрочен план, умишлено са структурирали своите дейности около четири основни нужди:

Щастие: Те вършат дейности, които създават удоволствие и удовлетворение.
Постижение: Продължават с дейности, в които постигат осезаеми резултати.
Значение: Те преследват дейности, които оказват положително въздействие върху хората, които имат най-голямо значение.
Наследство: Провеждат дейности, чрез които могат да предадат своите ценности и знания на другите.

Ето няколко навика на успешните и щастливи хора:

1. Те са страстни

Джейн Гудол напуска дома си в Англия и се премества в Танзания на 26-годишна възраст, за да започне да изучава шимпанзета. Това се превръща работа на нейния живот и Гудол се посвещава изцяло на каузата си, като вдъхновява много други да направят същото. Успешните, щастливи хора нямат просто интереси - те имат страсти и се посвещават напълно на тях.

2. Те плуват срещу течението

Има причина, че успешните и щастливи хора са склонни да бъдат добри и различни. За да бъдете наистина успешни и щастливи, трябва да следвате своите страсти и ценности, независимо от цената. Само си помислете какво щеше да пропусне светът, ако Бил Гейтс или Ричард Брансън бяха играли на сигурно и бяха останали в училище или ако Стивън Кинг не бе прекарал всяка свободна секунда като учител, пишейки романи. За да плувате срещу течението, трябва да сте готови да поемате рискове.

„Да бъдеш нормален е идеалната цел на неуспелите.” - Карл Юнг

3. Те завършват започнатото

Измислянето на страхотна идея няма никакво значение, ако не изпълните тази идея. Най-успешните и щастливи хора реализират идеите си, получавайки също толкова удовлетворение от работата чрез усложненията и ежедневното мелене, колкото и от първоначалната идея. Те знаят, че визията остава безсмислена мисъл, докато не се действа. Само тогава тя започва да расте.

4. Те са устойчиви

За да бъдеш успешен и щастлив в дългосрочен план, трябва да се научиш да правиш грешки, да изглеждаш като идиот и да опитваш отново, без да се тревожиш. В едно неотдавнашно проучване, изследователи интервюират над 800 предприемачи и установяват, че най-успешните сред тях имат две общи неща: те са ужасени от евентуален провал, и не им пука какво мислят другите за тях. С други думи, най-успешните предприемачи не влагат време или енергия в подчертаването на техните неуспехи, тъй като виждат провала като малка и необходима стъпка в процеса на постигане на целите си.

5. Здравето им е приоритет

Има абсурден брой връзки между вашето здраве, щастие и успех. Основни здравословни навици, които успешните и щастливи хора практикуват последователно, са добра хигиена на съня (бори се със стреса, подобрява фокуса и е добре за настроението), здравословна храна (помага ви да се съсредоточите) и упражнения (помагат за енергийните нива и увереност).

6. Те не се задълбават с проблеми

Къде фокусирате вниманието си определя вашето емоционално състояние. Като се фиксирате върху проблемите си, създавате и удължавате негативните емоции и стрес, които възпрепятстват представянето. Въпреки това, съсредоточавайки се върху действията, за да подобрим себе си и обстоятелствата, можете да създадете чувство за лична ефективност, която произвежда положителни емоции и подобрява работата. Успешните, щастливи хора не се занимават с проблеми, защото знаят, че са най-ефективни, когато се фокусират върху решения.

7. Те се радват на успехите на другите

Несигурните хора постоянно се съмняват в тяхната значимост и поради това се опитват да откраднат светлината на прожекторите и да критикуват другите, за да докажат своята важност. Уверените хора, от друга страна, не се тревожат за тяхната значимост, защото те извличат своята собствена стойност отвътре. Вместо да се фокусират несигурно навътре, уверените хора се фокусират навън, което им позволява да видят всички прекрасни неща, които другите хора правят. Похвалата на хората за техния принос е естествен резултат от това.

8. Те живеят извън кутията

Успешните и щастливи хора не са достигнали до мястото, където са, като мислят по същия начин, както всички останали. Докато другите остават в затворите на комфортната си зона и влагат цялата си енергия в укрепването на съществуващите си убеждения, успешните хора са изправени пред предизвикателството да се справят със статуквото и да се изложат на нови идеи.

9. Те поддържат ума си отворен

Представянето ни пред различни хора е безполезно, ако прекарвате това време в несъгласие с тях и се утешавате със собствените си мнения. Успешните, щастливи хора признават, че всяка перспектива дава възможност за растеж. Трябва да практикувате съпричастност, като се поставите в обувките на другия човек, така че да разберете как тяхната перспектива има смисъл (поне за тях). Чудесен начин да запазите отворен ум е да се опитате да съберете поне едно интересно или полезно нещо от всеки разговор, който водите.

10. Те не позволяват на никого да ограничава радостта им

Когато усещането ви за удоволствие и удовлетворение идва от сравняването на себе си с другите, вие вече не сте господар на собственото си щастие. Когато успешните, щастливи хора се чувстват добре за нещо, което са направили, те не позволяват на никого да им отнема това усещане. Макар че е невъзможно да изключите вашите реакции към това, което другите мислят за вас, не е нужно да се сравнявате с другите. По този начин, без значение какво мислят или правят другите хора, вашата самооценка идва отвътре. Независимо от това, което хората мислят за вас във всеки конкретен момент, едно нещо е сигурно - никога не сте толкова добри или лоши, както казват околните.

Хората, които са успешни и щастливи, се фокусират върху дейности, които отговарят на различни нужди, а не само на непосредствени постижения. Какви други навици могат да ви направят щастливи и успешни в дългосрочен план?

Източник: success.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе