10 факта за първото впечатление, които е полезно да знаем

7 Януари 2019, 22:28
269
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Нужни са ни само няколко секунди, за да си изградим представа за някого при първа среща. Първото впечатление се създава подсъзнателно и може да бъде много трайно.

Езикът на тялото, външният вид, излъчването и маниерите са част от нещата, на база на които човекът срещу нас си изгражда мнение. Първите 10-15 секунди са достатъчни да преценим дали харесваме някого или не. А през следващите няколко секунди обикновено затвърждаваме мнението си окончателно. Затова и първото впечатление е изключително важно.


При кандидатстване за работа, при представяне на презентация или в общуването с нови колеги първото впечатление оказва влияние върху нас. Представяме ви няколко факта за първото впечатление, които са важни, но често подценявани, и ще ви помогнат да се представите в по-добра светлина.

Точност
Тя винаги прави впечатление и говори за дисциплина и отговорност. При първа среща е важно да бъдете точни. Най-добре тръгнете с 10-15 минути по-рано, за да сте сигурни, че ще пристигнете в уречения час. Ако подраните малко, ще имате време да се съсредоточите върху предстоящия разговор и да бъдете по-спокойни.

Външният вид
Приветливият външен вид казва повече за вас от всички думи. Над 90% от първото впечатление се свързва с облеклото, което носите. Не е нужно да сте с най-скъпите и модерни дрехи, достатъчно е да сте спретнати и чисти. Освен това за жените са важни прическата и подходящия грим, а за мъжете е добре да са обръснати и с подходящи аксесоари.

Езикът на тялото
Между 60 и 65% от информацията, която давате на човекът срещу вас при първа среща е благодарение на езика на тялото. Важни са много неща – ръкостискането, зрителният контакт, усмивките. Когато искаме да направим перфектно първо впечатление, трябва да внимаваме с езика на тялото.

Позитивно мислене
Положителната нагласа за живота може да ни помогне за всичко, с което се захванем. Ако сме уверени в себе си, това със сигурност ще бъде забелязано при първа среща. За да постигнем положително мислене е полезно да се самонаблюдаваме и самоанализираме. Дори да не се получи от първия опит, грешките могат да ни бъдат от полза при следващи запознанства.

Индивидуалност
За да създадем добро първо впечатление, трябва да влезем в определена рамка, но това не означава да загубим своята индивидуалност. Във всяка ситуация и среща в живота е важно да бъдем себе си и да ни е удобно в собствената кожа. Това е сигурен начин да излъчваме увереност и да не се чувстваме „сухи“ при запознанство.

Фокус върху събеседника
При първа среща е определящ и фокусът върху човека, който стои срещу нас. Ако се съсредоточим върху целите на събеседника си и задаваме въпроси, е по-вероятно получим симпатията и доверието му.

Вълшебните думички
Когато говорим за първо впечатление, трябва да внимаваме какво казваме и как го казваме. Хубаво е да използваме глаголи, когато презентираме себе си. Създавам, подобрявам, оптимизирам, организирам – това са само част от думите, които ще ни помогнат да изпъкнем в разговор.

Подготовка
Добрата подготовка винаги е от полза при среща с непознати. Тя е важна, защото ни дава увереност и спокойствие. Начинът да се покажем като професионалисти е да имаме стабилна подготовка. Това никога не остава незабелязано.

Маниерите
Първото впечатление е свързано с това да покажем добри маниери. Добро начало е да изключим телефона си при среща. Това ще покаже, че ценим времето на хората, с които се срещаме. Също така е важно да не преминаваме веднага на „ти“, да не прекъсваме и да не фамилиарничим. Добрите маниери могат и да останат незабелязани, но лошите рядко се пропускат, и могат да провалят шанса за добро първо впечатление.

Обръщението към събеседника
Сигурен начин да направим добро впечатление е да се обръщаме по име към събеседника си. Така показваме внимание към човека срещу нас. Според типа на срещата зависи и дали да се обръщаме по име или фамилия към човека срещу нас.

Източник: 10te.bg

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе