10 болезнени истини, които Зигмунд Фройд каза за живота

647
Снимка: kultplus.com
Снимка: kultplus.com
Като влиятелен психолог, за когото всички сме чували, Зигмунд Фройд е невролог, учен, психиатър, психотерапевт, философ и писател. Той се бореше с истините за хората и съществуването през целия си живот, поради което всичко, което той казва, има голяма стойност.

"Масите никога не са жадували за истината. Те изискват илюзии и не могат да живеят без тях. Те постоянно дават нереално предимство пред това, което е истинско; те са почти толкова силно повлияни от това, което е невярно, както и от това, което е вярно. очевидна тенденция да не се прави разлика между двете." - Зигмунд Фройд

Както всички знаем, трудно би било да си представим, че не е трудно да се приемат истини.

Ето няколко ужасни истини:

1. Целта на целия живот е смъртта

Човек, който е наясно с това, няма да избегне никакви смели действия. Ето защо най-голямата истина за живота е смъртта.

2. Има два основни фактора, които защитават човешкото здраве: да обичат работата си и да обичат живота си

Не че въобще няма да живеем, само защото ще умрем. Ако приемем, че вече живеем, това означава, че ще умрем. Можем да обичаме цветята, дърветата, дъжда и миризмата на почвата след дъжд. Има, разбира се, неща, които да бъдат обичани в живота. Не трябва да мислим, че чашата е наполовина празна. Нито пък трябва да мислим, че е наполовина пълна. Трябва да видим стъклото, каквото е. Вашата работа може да разруши живота ви. А болката от работата, която мразиш, е по-лоша от болката да удариш малкия си пръст!

3. Нашите слабости са нашата сила

Единственият начин, по който нашите врагове ни разрушават, е целейки се в нашите слабости. Ако човек приеме собствените си недостатъци и ги прегърне, няма какво друго да се използва срещу него. Можем да направим себе си силни, като приемем, че имаме собствените си слабости. Ницше посочва подобна истинност на живота, когато казва: "Нашите дилеми са нашите надежди".

4. Няма такова нещо като любов, има само либидо

Мисля, че той казва истината, или поне това е моето наблюдение. Или съм срещал само хора, които са направили главно това в живота. Така че може би можем да приемем това като реалност на живота и да бъдем по-малко разстроени.

5. Хората са по-интелигентни, отколкото могат да си представят и са невъобразимо неморални

Винаги има два пътя в живота. Какъвто и път да сте избрали, не е разумно да критикувате някой, който е поел по другия. Само човек без морал може да направи това.

6. Сънищата са кралските пътища към несъзнаваното

Друг ключов аспект по отношение на хората е несъзнаваното. Вярвам, че сънуването е необходимо за себеоткриването и ви съветвам да се грижите за сънуването толкова, колкото за сън. Нямам една нощ без сънища. Винаги ми е трудно да си спомня факта, че мечтите, които имам, които могат да съставят сценария поне на кратък филм, траят не повече от 11 секунди.

7. Неврозата няма толерантност към несигурността

Няма такава болезнена и удовлетворяваща емоция като тази, която чувствате към неяснотата. Но това, разбира се, може да засегне всеки по различен начин.

8. Хората могат да се защитават от атаки, но са уязвими на комплименти

Повечето от нас не могат да търпят критики, така че се опитваме да намерим слабости на онези, които ни критикуват, за да ги нараним.

9. Човек трябва да превърне лабиринта в бръснач, за да разберем жените

Всъщност това не е факт. Може би проблемът е, че мъжете са толкова предсказуеми.

10. Винаги съм търсил сила и увереност отвън. Но тези две неща винаги са присъщи. И те винаги са там, за да ги намерим

Самоувереността е доверие в вашето "аз". Това са ключовите елементи, които всеки трябва да притежава, стига да не допринасят за егоизма. Всичко е в нашите ръце и това винаги е било така. Винаги сме си мислели така, както искахме, винаги сме чували толкова, колкото искахме да чуем, и винаги сме виждали толкова, колкото искахме. Чашата трябваше да е наполовина пълна или наполовина празна за нас. Не успяхме да приемем нещата такива, каквито са. Не разбирахме какво ни е казано. И все пак всеки път се разстройвахме. Причината за това беше липсата на доверие, защото, ако вярвахме в себе си и в силата, която притежаваме, щяхме да разберем, както ни беше казано и да видим, както ни беше показано.

Източник: onedio.co

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе